Кнић: Улагања за останак младих на селу

Шумадијска општина Кнић низом мера подстиче породице да остану на селу. Улаже се у здравство, путеве, запошљавање. Ипак, највећа издвајања су за пољопривреду од које живи већина становника и захваљујући субвенцијама, остаје на својим имањима.

Три генерације Јовановића из Бечевице, живе од полопривреде. Сложни и радни, обрађују 50 хектара земље.

Пре две деценије,специјализовали су се за сточарство - стално проширују производњу, а од државе добијају повраћај средстава за набакву квалитетних грла.

„Много нам значи што смо добили тих 50 посто, јер смо уложили у машине и ето вршимо стално на проширењу стоке", каже Зоран Јовановић, пољопривредник из Бечевице.

"Свака помоћ и субвенција је добродошла и надамо се у будућности још више да буде, да би ето млади доста остајали на пољопривреди, зато што је пољопривреда, мислим и кључна у овој држави", сматра Иван Јовановић, пољопривредник из Бечевице.

Радни дан траје више од дванаест сати, и свако од има своја задужења. Млади обрађују земљу и чекају принову, решени да остану на селу. Старији брину о животињама, а сваког јутра њихово домаћинство испоручи 400 литара млека.

"Откупна цена је 38 динара, имамо плус премију 7 динара. Могла је још мало да буде већа цена млека, али ето, задовољи смо", наводи Слободанка Јовановић из Бечевице.

"Четврто дете ево очекујем, и свака помоћ је добродошла и сад ће, 18.000 су рекли за дете, једнако треба за децу", каже Јелена Јовановић

Поред постицаја државе, помаже и општина.

"Општина Кнић је у 2018. години определила око 33 милиона динара за подршку пољопривреди у 36 села", подсећа Мирослав Николић, председник Општине Кнић.

Уз 56 милиона динара, уложених током прошле године, подстицајне мере, дају резултате.

Све је више младих домаћина, а Кнић општина са највећим бројем грла крупне стоке у Шумадији.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи