Реновирана Гоклерова кућа у Белом Блату

У "Гоклеровој кући" у Белом Блату код Зрењанина сачуван је намештај старији од века. Захваљујући предусретљивости наследника, Месној заједници и локалној самоуправи кућа је потпуно реновирана и спречено је њено урушавање.

Гоклерова кућа донедавно није могла да се види изнутра. Дуго је пропадала, а садржала је изузетно благо, дух времена с краја 19. и почетка 20. века. Захваљујући напорима мештана, Месне заједнице и локалне самоуправе кућа је уређена и стари сјај јој је делимично враћен.

"Кад смо ушли у ову кући, моја генерација и мало старији подсетили смо се младалачких дана", каже Анушка Шимон из Клуба жена Бело Блато. "Тако да смо одмах отишли у акцију да прикупимо и да сачувамо све ствари који нас овде веже из детињства."

Жигмонд Гоклер је био директор сеоске школе између два светска рата. Рођен 1870. године у Жомбољу, а у 29. години долази да службује у Белом Блату.

"Врло напредан човек, уман човек, кажу свестран. И он је на неки начин представљао део те приче и интелектуалне, образовне приче, али И приче обичног човека који је могао са њим да поприча да поразговара, да подели неке своје јаде са њим. Кућа је јако интересантна она је на самом ћошку, у непосредној близини школе, центра села и она је била на неки начин стециште окупљања у оно време интелектуалне елите ове средине", каже Милан Недељков, директор ОШ "Братство јединство" у Белом Блату.

Кућу Гоклера Месна заједница је поверила на управљање Клубу жена из села. Планирано је да овде буде завичајни музеј, који ће уз етно кућу у селу употпунити понуду сеоског туризма, јер Бело Блато и оближњу Царску бару годишње посети око 10.000 туриста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи