Нови Бечеј: До посла уз подстицајне мере

На евиденцији Националне службе запошљавања у Зрењанину је око пет хиљада незапослених. У последње две године регистровани пад броја корисника делом је узрокован активним мерама и редовним конкурсима за различите врсте запошљавања.

Тридесетједногодишња Илдика Гуљаш из Новог Бечеја свој козметички салон отворила је пре две године захваљујући стимулативним мерама у самозапошљавању преко конкурса Националне службе запошљавања.

"За почетак ми је помогло. Ја сам радила пет година у иностранству, то ми је пуно помогло, али заиста и помоћ националне службе ми је такође доста помогло", каже Илдика Гуљаш, козметичка техничарка и додаје да планира да идуће године запосли нове раднике.

Варга Магдолна има 55, а свега 11 година радног стажа и спадала је до маја ове године у групу теже запошљивих лица.

"Чекала сам једно пет година, ако не и више да добијем посао", наводи Магдолна Варга, из Новог Бечеја.

Магдолна је добила посао у предузећу за производњу тестенине у Новом Бечеју које је у последње две године запослило пет лица из категорије теже запошљивих.

"И ове године и прошле године сам узео по једног радника јер су биле субвенције, неке нове субвенције за запошљавање теже запошљивих лица", наводи Оскар Ереш, власник предузећа "Равиоли МБ", Нови Бечеј.

"Ове године до сада запослило се преко програма самозапошљавања 77 лица, односно отворили су своје фирме на подручју средњег Баната, 58 лица преко новог запошљавања за које су послодавци користили субвенције за запошљавање лица са евиденције и 73 је укључено у програм стручна пракса", каже Александра Штрбац из зрењанинске Филијале НСЗ.

Нови конкурси биће усмерени и ка отварању потребних програма преквалификације у скалду са потребама инвеститора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи