Тактилна изложба "Додирни прошлост" у Лесковцу

На светски дан слепих и слабовидих у Народном музеју у Лесковцу отворена је тактилна изложба "Додирни прошлост" која слепим и слабовидим особама омогућава да на прави начин остваре бар део културних потреба. Тактилне траке биће део сталне поставке лесковачког музеја, а у Савезу слепих се надају да ће и друге установе у Србији следити њихов пример.

Јединствен и непоновљив осећај за Миливоја Ђокића. Ходајући тактилном траком Миливоје додирује експонате сталне поставке лесковачког Народног музеја који су њему и свим слепим и слабовидим особама у Лесковцу сада употпуности доступни.

"Ова поставка коју сам ја сад опипао је веома значајн не само за мене него и уопште за све моје колеге оштећеног вида, јер ми данас можемо да сусрећемо са експонатима и од ког материјала су направљени," каже Миливоје Ђокић, председник окружне организације слепих и слабовидих.

Тактилна изложба "Додирни прошлост" део је пројекта Народног музеја у Лесковцу које је подржало ресорно министарство.

Уз изложбу, каталози и пропратни материјал штампани су на Брајевом писму. На светски дан слепих и слабовидих велики корак напред ка смањењу предрасуда према слепим и слабовидим особама које своје духовне и креативне потребе на овај начин лакше могу да задовоље.

"Неко сазнање да се одређени експонати и одређена услуга чине и особама са инвалидитетом је од општег значаја јер то је део и наше опште културе", наводи Милан Стошић, председник Савеза слепих и слабовидих Србије

Лесковачки Народни музеј је слободно се може рећи лидер у Србији када је реч о пројектима приближавања културне делатности особама са инвалидитетом. Изложба "Додирни прошлост" је само један од њих.

"У току данашњег дана имамо и трибину дизајн за све и радионицу за децу видим њиховим очима где ћемо уз помоћ радионице пробати да деци освестимо са каквим се све проблемима сусрећу особе са оштећеним видом", наводи Сузана Ранђеловић, кустос Народног музеја у Лесковцу.

У Србији има око 12 хиљада слепих и слабовидих особа. Овакви догађаји доприносе да целокупно друштво схвати да упркос инвалидитету слепи и слабовиди имају значајне потенцијале.

Због тога они очекују да ће и друге установе у Србији следити пут лесковачког Народног музеја.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи