Систематски прегледи најбоља превентива

Здравље и развој школске деце прате у континуитету. Превентивним прегледима обухваћена школска деца, постоје и додатни прегледи и контроле за оне који се баве спортом. Од првог прегледа за упис у основну, до краја средње школе, свако дете прође десет редовних, систематских и превентивних прегледа.

Уз основне, од 2014. године, мере превентивне заштите, подразумевају и додатне прегледе.
„У оквиру редовних систематских прегледа, почев од уписа у 1. разред, радимо деци ЕКГ обавезно. Сва деца која се баве неком врстом спортске активности, обавезна су да ураде ЕКГ.

Значи то је оно ново, додато", објашњава Новка Гарабиновић Вукашиновић, педијатар.
Осим у случајевима када се, због уочених аномалија, дете упућује на додатне специјалистичке анализе, постојећи број прегледа је довољан, али је за здраво одрастање, свакако потребна већа, физичка активност деце.

„Имамо пуно деце која нису физички активна и онда долази до разних деформитета, што кичме, кичменог стуба или стопала", каже Бобан Весић, професор физичког васпитања ОШ „Нада Поповић" у Крушевцу.

Трудимо се да на сваком часу физичког одрадимо не само основне вежбе обликовања , не основне које се тичу деформитета", објашњава Весић.

Стицање и усвајање здравих животних навика, само су неке од предности које са собом носи физичка активност и бављење спортом, пре свега уз стручни надзор.

„Највише волим да радим физичко. Највише волим трчање око школе и између две ватре. Играм кошарку већ две године", каже Марко Младеновић, ученик ОШ „Нада Поповић".

„Волим да се бавим спортом и од седме године се бавим гимнастиком, тренирам већ две године. И моје другарице воле да трче", додаје Лана Ђорђевић , ученица ОШ "Нада Поповић".

Уз превентивне, сваки спорт тражи и додатне прегледе.

Упућује их тренер, клуб и они имају једном у 6 месеци редовни преглед, колико знам. То су кардиоваскуларни прегледи, тест оптерећења се ради. Ако они пронађу неки проблем онда шаљу код нас, па ми онда даље обрађујемо, шаљемо и радимо допунске неке прегледе код нас", каже др Гордана Антић из Дома здравља у Нишу.

Дакле, уз стручан надзор, свако бављење спортом, на дуже стазе, даје видљиве резултате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се