Дани грожђа и вина у Тополи

У Тополи је почела привредно-туристичка манифестација "Опленачка берба". Грожђе и вино, чувени вашар и Сабор изворног народног стваралаштва - симболи су тог краја.

Пуцањ из чувеног топа абербара, огласио је, да је некадашњи Карађорђев престони град, од данас престоница вина и грожђа. Предео подно Опленца, који називају Српском Тосканом, још у доба Римљана, био је познат по квалитетном вину, а ко га једном проба, сваке године је на берби у Тополи.

 

"Тренутно под воћем, виноградима имамо више од 6.000 хектара, извозили смо годишње преко 16 милиона евра квалитетног воћа, пре свега на руско тржиште", каже Драган Јовановић, председник СО Топола.

Вредне руке Тополаца, умивене слатким соком, земљом и сунцем, посетиоцима нуде најлепше гроздове хамбурга, мусканта, кардинала, дарове природе, којима ова земља обилато рађа.

Опленачка берба је и сабор изворног стваралаштва. Захваљујући саборима у Тополи, забележени су и од заборава сачувани обичаји из свих крајева Србије.

Опленачка берба, једна је од 5 највазнијих туристичких манифестација у Србији. И европска комисија, сврстала је у ред, изузетних дестинација Европе.

"У дане опленачке бербе, Тополу посети око 200.000 гостију, то је 50 пута више него што Топола има становника. И сви они купе на стотине хиљада литара вина", каже Љиљана Тодовић, директор Туристичке организације Опленац.

Тродневу светковину у Тополи, народ, назива вашар. Та традиција датира још из времена Кнеза Александра Карађорђевића. Била је то прилика да народ предахне од свакодневних обавеза, да се одмори разоноди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво