Четврт века ликовне колоније "Погановски манастир"

Међународна ликовна колонија "Погановски манастир" једна је од најзначајнијих уметничких колонија у Србији. Ове године гости Поганова су сликари из Димитровграда који раде широм света.

У изузетном пределу Поганова ствара седамнаест академских сликара. Међу њима је и Звонко Павличић:

"Недалеко је Погановски манастир из 14. века. Заиста је врло импресиван, поред живописног пејзажа, можемо и ту могућност да искористимо да фасаду, фреске и уопште архитектуру манастира пренесемо на платна."

Јелицу Ашанин инспирисали су сводови, колорит: "Уопште, фасцинатан је сам ентеријер цркве, веома је занимљив и орнаментално и колористички." Сликарка Сузана Павловић Милојевић каже да углавном ради етно-теме.

Милован Пенков Пенкасо каже да му је част што је на Погановској колонији: "Имам преко 320 колонија, а ово ми је најомиљенија колонија."

Ликовна колонија ове године обележава четврт века од оснивања. Велики број уметника оставио је вредна платна димитровградској галерији.

"Ликовна колонија је за четврт века постојања овде угостила преко 250 сликара из целог света", наглашава Зоран Андонов, директор галерије "Методи Петров", Димитровград. "Тако да преко 530 уља на платну имамо и поносимо се тиме што су део богате културне баштине Димитровграда."

Већина слика насталих на ликовној колонији "Погановски манастир", налазе се у димитровградским установама културе, школама, библиотеци. Ова богата колекција презентује се на бројним изложбама широм Балкана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи