Почео да ради дијализни центар у Врњачкој Бањи

Већина бубрежних болесника из Врњачке Бање више не мора због дијализе да путује у Краљево. Пре месец дана, а после деценију чекања, у Специјалној болници за интерне болести у Врњачкој Бањи почело је да ради Одељење за хемодијализу.

Десет бубрежних болесника годинама су, по осам сати дневно, проводили у путу и на дијализи у краљевчкој болници. Од половине септембра то им је само ружно сећање.

"Ја сам дванаест година већ на дијализи и ишао сам у Краљево. које су то голготе биле, зими нарочито. Чак смо и гурали комби", каже Милан Миленковић, из Врњачке Бање.

Светомир Зарић, из Подунаваца код Врњачке Бање је задовољан. Каже: "Није исто возит се седамдесет километара дневно и два".

"Овде је прелепо, сестре су јако љубазне, докторка бди над нама", каже Милан Миљковић из Врњачке Бање.

Да бди и над њима, чекају још три пацијента из Врњачке Бање.

"Сад су такве техничке могућности. Ставићемо у функцију још шест апарата тако да ћемо да преузмемо све пацијенте из наше општине који се сада дијализирају у Краљеву. Надамо се и пацијенти из општине Трстеник који су ближи нашем центру него крушевачком уз наравно њихов пристанак", каже др Вања Балшић, директорка Специјалне болнице за интерне болести у Врњачкој Бањи.

У центру ради пет апарата набављених у јуну. Осам које је Влада Италије донирала деценију стоје неотпаковани због спора болнице и Републичког фонда за здравствено осигурања око финансирања трошкова за потрошни материјал и режијске трошкове. Сада се чека јавна набавка да и они прораде.

"Свих осам донираних италијанских апарата ће значи бити у пуној функцији", каже проф. др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља. И додаје: "На тај начин ми смо практично скоро дуплирали капацитете јер сматрамо да ће се са развојем Бање, са развојем здравственог туризма стварати и потреба да већи број туриста који дођу овде потраже управо ту помоћ".

Крајем прошле године, по пријави удружења пацијената због дугугодишњег некоришћења донираних апарата реаговала је Повереница за заштиту равноправности и затражила отварање Одељења за хемодијализу у Врњачкој Бањи.

број коментара 0 пошаљи коментар