Дела Уроша Предића изложена у ћупријском музеју

Под слоганом "Дела великана 20. века" у ћупријском музеју "Хореум Марги" отворена је изложба слика и цртежа Уроша Предића. Изложено је 19 дела из фонда Народног музеја из Панчева.

Оригиналне слике и цртежи које је велики српски реалиста урадио крајем 19 и почетком двадесетог века први пут су и пред публиком у Ћуприји. Највише је портрета који су и обележили стваралаштво Уроша Предића. Већина портрета урађена је по наруџбини људи из скоро свих друштвених слојева, а њихово сликање уметник је започео баш у Панчеву.

 

"Урош је био неко ко је јако јако марљиво, прецизно, посвећено сликао, прави један академски сликар, господин и рекао бих да је највећи број његових слика стварно, стварно онако врхунац и уметности и заната", каже Мирослав Бирцлин, директор Народног музеја у Панчеву.

Савесност, марљивост, занатска перфекција, вештина и јасноћа композиције оно је што историчари уметности истичу када говоре о делима Уроша Предића.

"Имамо 30 дела које чува народни музеј Панчево и на неки начин покрива и представља један избор из опуса који је похрањен у нашем музеју који претежно покрива све теме и технике", каже Димитрије Јованов, кустос историчар уметности.

Ова изложба реализује се под мотом "Дела великана 20.века", а Ћупричани су до сада уживали и у делима Миће Поповића, Милене Павловић Барили и Надежде Петровић.

"Једини начин да публика ван града у коме се чува то културно наслеђе види и упозна се са тим благом на непосредан начин јесте управо гостовање ових изложби по градовима у унутрашњости", каже Новак Новаковић, директор музеја "Хореум Марги", Равно.

Дела Уроша Предића у Ћуприји ће бити изложена до 25.октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво