Трстеник: Изградња новог магистралног цевовода

Када буде завршена изградња водовода у трстеничкој општини, исправну воду за пиће добиће око 8 хиљада корисника из десетак села са десне стране Западне Мораве. Водовод дужине 8 и по километара снабдеваће се са изворишта Звездан у Трстенику.

 

У првој фази изградње водоводне мреже, пијаћу воду до краја јесени, добиће око 2 000 мештана насеља Оџаци.

 

"Пола села, такорећи има воду за техничку употребу, али пола нема ни за техничку употребу, значи за основне потребе по кућама. Међутим, ја мислим да је та вода 100 одсто загадјена, и хемијски и бактериолошки. Ево, сада имамо највећи проблем у школи у Оџацима, где је дошла анализа да је неисправна вода за пиће из тог бунара", каже Зоран Јаковљевић, пресденик МЗ Оџаци.

Проток од 120 литара у секунди, обезбедиће довољно пијаће воде и у Лопашу, Камењачи, Јасиковици, Рибнику, Доњој и Горњој Црнишави.

"Досадашња вода била је за техничку употребу а за пиће слабо. Ја мислим да народ то користи. Лично, ја не, за друге незнам. Предпостављам да и други мање користе за пиће. Обично купујемо у балончићима воду", каже Ненад Радојковић, из села Доња Црнишава.

"Није ни за кување ни за пиће. И за кување мора да се донесе. Доста је старих људи ту и велики је проблем. Али да је то дан два већ 15 година", каже Љлиљана Раденковић, из села Рибник.

Магистрални водовод, вредан 150 милиона динара, од Трстеника до Почековине, који се ради у неколико фаза, биће завршен за две године.

"Вредност ове прве фазе инвестиција, која је за сада у изградњи је 26,3 милионс динара. Финансије су Републичке дирекције за воду и општине Тртсеник, у једнаким износима од 50 одсто", каже Ранко Стевановић, директор Комстана у Трстенику.

У плану је и повезивање са крушевачким водоводом. На тај начин решиће се и проблем водоснабдевања око 12 000 мештана око Велике Дренове, са леве стране западне Мораве.

број коментара 0 пошаљи коментар