Дечак из Врмџе добио кућу

Прича о шеснаестогодишњем Јовану из села Врмџе, коју смо емитовали у недељу у нашем другом Дневнику, изазвала је велику пажњу јавности и подстакла многе да му помогну. Велики број грађана већ је послао новац, поклоне. Огласила се и Фондација "Ана и Владе Дивац", која је, по жељи Јовановог покојног оца, донирала кућу у викенд-насељу у околини Сокобање.

Јовану се живот променио у само неколико дана – добио је струју, а данас су добротвори, који желе да остану анонимни, послали магаренце и овцу.

"Сад сам срећан што имам магаре и ту овцу и што ће кућу да направе да имам где да живим", каже Јован Николић из села Врмџе.

Фондација "Ана и Владе Дивац" је такође преко добротвора прошле године обезбедила кућу Јовановој породици док му је отац још био жив. Правило је да кућу изабере социјално угрожена породица којој помажу.

"Њихов интерес да им се купи ова кућа јесте то што је болница близу, Новица је био јако болестан човек и врло често је ишао у болницу, требао му је доктор", каже Марија Томић из Фондације "Ана и Владе Дивац".

Кућу тренутно нико не користи, све је како је и било. У Фондацији кажу да их нико није обавестио да је Јован, у међувремену, напустио кућу.

"Он је живео ту, видело се и по стварима и хранио се ту, заиста је био ту и ми смо се уверили у то јер ми породицу када збринемо ми је не оставимо, обилазимо, да видимо како су се снашли. У Центру за социјални рад наводе да су покушавали да мотивишу Јована, али да нису успели", каже Марија Томић.

"За своје године он је заиста зрео дечак и једноставно немамо начина да му станемо на пут и да га убедимо у нешто што он не жели", каже Владимир Павловић, директор Центра за социјални рад у Сокобањи.

"Ми нисмо очекивали да се у овом броју људи јаве, ми смо хтели да у ствари помогнемо да му се бар тај прикључак струје реши", каже Славиша Крстић из Месне заједнице Врмџа.

Јован не одустаје од своје одлуке. Ових дана појавили су се и добротвори који желе да му саграде нову кућу у Врмџи.

"Овде имам где да радим, имам своје комшије, увек ће свако од комшија да ми изађе у сусрет, тамо ме нико не зна", каже Јован.

За Фондацију "Дивац", која је до сада 700 кућа донирала, ово је нова ситуација због које ће, како кажу, размотрити могућност да Јованову кућу, у сарадњи са Центром за социјални рад, доделе другој угроженој породици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара