Зрењанинке у спорту

У зрењанинском Народном музеју отворена је изложба "Женско лице спорта у Зрењанину". Уз подсећање на почетке женског спорта од средине 19. века приказано је њихово учешће на великим такмичењима.

Прва жена из Великог Бечкерека, Петровграда или Зрењанина на Олимпијским играма била је 1936. Маргит Кристијан у мачевању. Гимнастичарка Славица Кундачина наступала је 1972, да би у новом миленијуму све игре имале бар једну представницу из града на Бегеју било да су спортисткиње, судије или спортски радници.

 

"Генерално, најзначајније су све три моје Олимпијске игре, финала на европским и светским прва на Медитерану, трећа на Универзијади, мноштво државних рекорда који и дан данас стоје. То је заиста моја нека прелепа каријера којом се поносим", каже Мирослава Најдановски.

Први спортови у којима су се појављивале жене у тадашњем Великом Бечкереку, било је пливање 1855. Након тога следи тенис, па бициклизам.

"Прва жена која се провозала бициклом у нашем граду 1896. Народ је то доживео као сензацију. Први четверац је крајем '19. века у Европи највероватније, основан у нашем граду", каже Синиша Оњин, аутор изложбе.

Женски клубови у Зрењанину данас постоје у свим спортовима, што је показала и изложена збирка, где су сем фотографија и спортски реквизити.

"Све спортове који су постојали у последњих сто, стопедесет година, ми смо овде поставили. Оне личности које су биле аутентичне, такође. Поставили смо пано са тренерима и судијама, нешто што, на шта се није обраћала пажња", каже Стојанка Лекић, аутор изложбе.

До сада су олимпијске медаље освајале Зрењанинке Јована Бракочевић, Маја Огњеновић и Ивана Шпановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи