Улагања у Индустријској зони у Зрењанину

Од око 30 инвеститора који послују у Индустријским зонама Зрењанина ниједан није одустао од пословања, а многи се и проширују. У Индустријској зони Елемир тренутно два инвеститора проширују своје погоне. Немачка компанија "Гезе" улаже 4,9 милиона евра, а домаћи "Бомист" 900 хиљада евра.

Владимир Барачков је у компанију "Гезе" дошао као студент да ради стручну праксу, добио је посао и прилику да напредује. Редовно иде на обуку у седиште фирме у Немачкој.

"Сад смо ишли на обуке за роботику, сада тренутно овог месеца идемо на обуку за ЦНЦ машине," каже Владимир Барачков, радник у компанији "Гезе".

Компанија "Гезе" прави системе за врата и прозоре, запошљава 200 радника. Биће и новог запошљавања, граде и нову халу од 6300 квадрата.

"Значи да ћемо се ширити, да напредујемо. Да је фирма све јача, све боља и да ћемо сигурно имати сигуран посао у будућности," наводи радник Владимир Лукић.

Домаћи инвеститор "Бомист" улаже у градњу подног складишта за 10 000 тона житарица. Све веће потребе за складиштењем овакве робе су их навеле да улажу у ову делатност.

"Много су веће машине, већи су комбајни, то они скину за десет, петнаест дана. А некад се скидало целе јесени. Онда то истог секунда треба сместити у неки од магацина," наводи Мића Станић из предузећа "Бомист".

У локалној самоуправи наводе да ини који желе да се проширују могу да остваре и додатне погодности.

"Разни конкурси су на које се јављају инвеститори. Верујем да можемо да помогнемо инвеститорима који проширују своје капацитете да их спојимо са надлежнима органима у покрајини и републици и услови могу да буду само повољнији него када су долазили," каже Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина.

На тржишту рада раст потреба за запошљавањем па спроводе преквалификације за ИТ и друге делатности.

"Ускоро крећу две обуке у филијали. Једно је обука за кројача, а друго за производњу ПВЦ столарије за кандидате који су на списку незапослених," најављује Александра Штрбац из филијале Национале службе за запошљавање у Зрењанину.

На списковима незапослених за град Зрењанин има тренутно мање од 5000 оних који траже посао. Разлог за то је развој Индустријских зона. На пример зона Елемир је имала 14 локација за инвеститоре и све су попуњене.

број коментара 0 пошаљи коментар