Бербански дани на Хоргошу

Породица Иштвана Бачкулина из Хоргоша финансирала је и подигла је споменик Светом Орбану, заштитнику виноградара. Споменик је свечано откривен на "Бербанским данима" у Хоргошу.

Споменик Светом Орбану требало би симболично да најаве ренесансу у производњи грожђа и вина у Хоргошу.

Иштван Бачкулин председник винског реда и енолог подсећа да је некад у суботичко-хоргошкој пешчари било 8000 хектара винограда, а данас су површине симболичне.

"Моментално под виноградом нема 100, 150 хектара. Нажалост то нам је можда један посто од некадашње велике количине, али полако виноградари у Хоргошу, Бачким Виноградима, Хајдуково, на Палићу у Таванкуту почели су да дижу винограде," каже Иштван Бачкулин, из винског реда "Свети Орбан".

Највећи проблем тренутно за виноградаре је тешкоћа у пласману. Зато се мали произвођачи и не одлучују за повећање производње. Бела Тачи из Хоргоша са пола хектара има вина само за своје потребе.

"Не правим пуно, највише до двеста литара, а то у балонима, јер у бурадима пуно мора да се ради. Само толико да имам за моју потребу и да поклоним оном који, како да кажем, вредан толко да добије од тог вина," наводи виноградар Бела Тачи.

Виноградари и воћари са севера Бачке у Хоргошу се окупљају на бербанским данима. Ове године су 29. по реду

"Ту приказујемо оно што је за годину дана радили људи, створили људи, и онда сад виде какво је воће, какво је поврће се родило и поред тога какве је рукотворине и остале ствари," каже Роберт Шош из МЗ Хоргош.

Сем што је најсеверније насеље Србије, Хоргош је познат као гранични прелаз. Близина границе за село је предност, али последњих година и разлог за лакши одлазак за послом, углавном у Мађарску, па број становника опада и сада их је у Хоргошу око 6300.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво