Грејање школа на биомасу донело уштеде у Пироту

Од прошле грејне сезоне, у четири пиротске школе и једном вртићу, уведено је грејање на биомасу. То је први пројекат јавно-приватног партнерства у области енергетике у Србији. Већ после прве грејне сезоне остварене су велике уштеде.

У старој котларници основне школе "Душан Радовић" у Пироту, прошле године, инсталирана је најсавременија опрема за грејање на биомасу.

После више деценија замењени су дотрајали котлови на мазут.

"Имали смо велики проблем са набавком, са кваровима, а сада то немамо. Редовно стиже сечка. Кварова нема јер је котао но ви никаквих проблема немамо као раније," каже Небојша Ранчић, мајстор.

Поред основне школе, на нову котларницу прикључен је и оближњи вртић, па ће зиму у топлим просторијама дочекати скоро 1000 деце.

Управа школе више не мора да брине о набавци енергената.

"Користимо један извор енергије о коме брине град и који је чист еколошки. Децу смо већ упознали о предностима пелета као еколошког материјала за грејање," наводи Наташа Бранковић, директорка О.Ш. "Душан Радовић".

Биомаса је, кажу стручњаци, еколошки прихватљивије гориво, а може се набавити и у Пироту.

Предност за градску управу је и чињеница да је приватни партнер уложио 80 милиона динара у нову опрему.

"Квалитетно грејање, квалитетна опрема. Мали трошкови за грејање. Да нисмо кренули кроз јавно-приватно партнерство, где је приватни партнер уложио средства у опрему, ту опрему би морали да финансирамо из нашег градског буџета," објашњава Бојан Ивковић, менаџер у градској управи Пирота.

Зато је већ прве грејне сезоне остварена уштеда од 30% , односно девет и по милиона динара. У току је израда планова да и топлана у Пироту, уместо мазута, почне да користи биомасу.

број коментара 0 пошаљи коментар