Јоакиминтерфест: "Театар - то је сада"

У крагујевачком Књажевско-српском театру почео је међународни позоришни фестивал - „Јоаким интерфест". Током седам дана, наступају глумачки ансамбли из Русије , Америке, Словеније, Хрватске, Републике Српске и Србије.

Тринаести Јоаким интерфест одржава се под слоганом „Театар - то је сада".

Излазећи из оквира жанровских клишеа и ограничења, селектор Фестивала одабрао је шест представа које одликује различитост приступа и израза - од класичног до савременог.

"Ово јесте веома важан фестивал али је још увек нов ,нема ту референцу у смислу финансија да би могао да задовољи све своје амбиције," каже Милош Латиновић, селектор 13. Јоакиминтерфеста.

Фестивал је отворен представом на руском и српском језику - „Месец дана на селу", по тексту Ивана Тургењева коју је извео „Пермски академски Театар-театар" из Русије у сарадњи са крагујевачким глумцима.

"Ми смо одлучили да направимо верзију представе са вашим глумцима који говоре на српском језику и преводиоцем који говори на сцени," наводи Борис Леонидович Миљграм редитељ.

Пратећи програм почео је зложбом „Свака лудост беше ми играчка", у част дугогодишњем члану и прваку Књажевско-српског театра Љубомиру Убавкићу Пендули који је преминуо прошле године.

"Да се сетимо људи који су радни век провели у нашем театру и оставили део себе овом театру и овом граду," каже Милош Крстовић директор Књажевско српског театра.

У наредним данима публику очекује „Вече у част глумца" ове године посвећено Дари Џокић, представа „Избеглица" америчког позоришта из Гринфилда, коју потписује редитељ Милан Драгичевић, а о најбољима на овогодишњем „Јоаким интерфесту" одлучиваће жири који чине Зијах Соколовић, глумац, Ивана Вујић, редитељ, и Јелена Јањатовић, костимограф.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара