Јоакиминтерфест: "Театар - то је сада"

У крагујевачком Књажевско-српском театру почео је међународни позоришни фестивал - „Јоаким интерфест". Током седам дана, наступају глумачки ансамбли из Русије , Америке, Словеније, Хрватске, Републике Српске и Србије.

Тринаести Јоаким интерфест одржава се под слоганом „Театар - то је сада".

Излазећи из оквира жанровских клишеа и ограничења, селектор Фестивала одабрао је шест представа које одликује различитост приступа и израза - од класичног до савременог.

"Ово јесте веома важан фестивал али је још увек нов ,нема ту референцу у смислу финансија да би могао да задовољи све своје амбиције," каже Милош Латиновић, селектор 13. Јоакиминтерфеста.

Фестивал је отворен представом на руском и српском језику - „Месец дана на селу", по тексту Ивана Тургењева коју је извео „Пермски академски Театар-театар" из Русије у сарадњи са крагујевачким глумцима.

"Ми смо одлучили да направимо верзију представе са вашим глумцима који говоре на српском језику и преводиоцем који говори на сцени," наводи Борис Леонидович Миљграм редитељ.

Пратећи програм почео је зложбом „Свака лудост беше ми играчка", у част дугогодишњем члану и прваку Књажевско-српског театра Љубомиру Убавкићу Пендули који је преминуо прошле године.

"Да се сетимо људи који су радни век провели у нашем театру и оставили део себе овом театру и овом граду," каже Милош Крстовић директор Књажевско српског театра.

У наредним данима публику очекује „Вече у част глумца" ове године посвећено Дари Џокић, представа „Избеглица" америчког позоришта из Гринфилда, коју потписује редитељ Милан Драгичевић, а о најбољима на овогодишњем „Јоаким интерфесту" одлучиваће жири који чине Зијах Соколовић, глумац, Ивана Вујић, редитељ, и Јелена Јањатовић, костимограф.

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар