Јабуке добро родиле, гајбице скупе

Берба јабука у Подунавском округу је у пуном јеку, а овогодишњи род надмашио је очекивања произвођача. Међутим, иако су произвођачи задовољни родом, нису ценом, а додатни проблем је и висока цена дрвених гајбица за јабуке. Једна гајба кошта колико и 3 до 4 килограма јабука.

На плантажама јабука скида се овогодишњи род који је произвођачима оправдао улагања, али пласман на тржиште је отежан, јер је ове године јабука за конзум од 15 до 20 динара по килограму, а за индустријску прераду само 3 динара. То је последица доброг рода јабука у целој Европи.

"Ова јабука кошта 18 динара, је л' то лепо, прва класа. Колико би требало да кошта? 60, 70 динара прошле године је била и 90 динара, исплатили се, не, неисплати се само за амбалажу да се ради," каже Славица Ристић, радница из Смедерева, а Живојин Стојиљковић, радник из Удовица додаје: "Јабука је родила превише, гајбе нема, скупа је гајба."

Произвођачи ће род одложити у хладњаче да би сачекали бољу цену на тржишту, међутим роба која се пласира на страно тржиште мора да буде у овогодишњој амбалажи, у противном, иако је прва класа ићи ће за индустријску прераду.

"Амбалажа је сад тренутно много прескупа за наше тржиште, за наше џепове, 68 динара је много велика цена у односу на кило јабука које је сад тренутно од 15 до 20 динара, ја имам неку стару амбалажу у то сам принуђен да берем у нову још нисам почео," наводи Слободан Маринковић, произвођач из Удовица.

Дрвену амбалажу у коју се пакује јабука, произвођачи су раније узимали на почетку сезоне, а плаћали тек по продатим јабукама, међутим ове године, нема довољно сировине од које се производе гајбице, па власници стругара продају гајбе само произвођачима који плаћају пре преузимања.

"Нема нека велика разлика у цени од 1 до 2 динара, а разлог за то поскупљење је то што ми директно транспортујемо робу до сељака до крајњег корисника, разлог је транспорт, трошкови гориво, значи ми цену амбалаже нисмо дирали већ пар година уназад," објашњава Миодраг Влајковић, власник стругаре "Урош".

Берба јабука ће у Подунављу трајати и до првих дана новембра, јер су све сорте које се гаје на овим просторима дале максималан род.

Да произвођачи имају сигуран пласман робе на тржиште висина цене гајбе ни би била проблем.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво