Изложба "Млеко и крв" посвећена Крцуну

Поводом Дана града у Ужицу је отворена изложба „Млеко и крв" на основу архивске грађе о животу Слободана Пенезића Крцуна, коју је прошле године Крцунов син, Срђа Пенезић предао ужичком Историјском архиву.

Изложба о партизанском команданту, шефу ОЗНЕ, послератном министру и председнику српске владе, реализована је средствима Министарства за културу, уз подршку града Ужица, а припремио ју је Жељко Марковић.

Најбитније из 21 архивске кутије Крцуновог личног фонда, аутор истиче да се трудио да не подлегне општем утиску о контроверзности Пенезићеве личности, издвајајући преписку Крцуна са супругом.

"Та преписка је откривала сасвим једно ново лице Слободана Пенезића, једну другу страну његове личности, јако емотивну и јако посвећену породици; можемо из тога видети његову посвећеност целокупној својој функцији и Србији," каже Жељко Марковић, аутор изложбе „Млеко и крв".

"Пошто ја никад нисам показивао велики интерес за историју својих родитеља мени је било занимљиво сад и да видим шта је тај човек све радио и где је све био. Ја да се питам, ја ништа не бих знао, знао бих отприлике где је погинуо, када је сахрањен и ту би се мање више моје знање завршавало и знао сам га као дете," наводи Срђа Пенезић, син Слободана Пенезића Крцуна.

Преписку са супругом, Архив је преточио и у књигу, „Писма без курира" а назив изложбе, додаје аутор, наметнуо се из једног аутобиографског записа Крцуна који се сећа како је током бомбардовања Београда гледао како се меша млеко и крв настрадале млекарице.

"Млеко као симбол невиности и крв као симбол страдања су се проткали негде кроз целокупан његов живот и говоре и о трагичности револуције и времена и о неким другим, вероватно племенитим и часним намерама које је та револуција имала, објашњава Жељко Марковић, аутор изложбе.

Животна прича Слободана Пенезића преточена у изложбу, из Ужица одакле је и сам кренуо, али и страдао 64. при повратку у родни град, биће представљена и у Београду, а потом и у Бања Луци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво