Нови Пазар - град предузетника

Нови Пазар током протекле деценије више није само „долина џинса". Чак 5 удружења привредника основано је са циљем да унапреде производњу и започну извоз производа.

Грађевинци експанзију бележе у протеклих 5 година. Само у 2017. години, продали су 900 станова тврде они, и готово 90 одсто станова у изградњи за текућу годину. Гради се на неколико локација, а недостаје једино више мајстора.

"Све грађевинске фирме имају мањи број радника и када се удруже имамо већу групу радника на одређеној локацији или градилишту. Тако да имате тесаре, армираче, електричаре. Нажалост, у средњим школама нема па смо покренули иницијативу код министарства просвете да се у средње школе врате занатски смерови које смо некад имали у школама," каже Албин Мурић из Удружења грађевинара.

Новопазарски намештајци чврсто држе лидерску позицију у Србији. Улазак страних компанија за производњу намештаја није утицао ни на квалитет, нити на цену робе коју нуде.

"Оно на шта смо ми посебно поносни је квалитет наших производа који може задовољити и потребе најпробирљивијих и најразмаженијих купаца у Европи. Извоз се врши у некој мањој мери. Није то на неким високим статистичким нивоима," наводи Ирфан Метовић из Кластера произвођача намештаја.

Постоје најаве да ће извоз бити већи наредне године па ће порасти и број произвођача намештаја у удружењу које их сада броји 18.

Град је утицао на формирање кластера како би додатно оснажио новопазарску привреду, за сада у секторима туризма, текстила, намештаја, обуће, пољопривреде и градјевине.

"Сви текстилци у Новом Пазару добро функционишу, не као 90-их година, али и даље имамо велики број запослени. И даље је текстилна индрустрија једна од водећих у Новом Пазару," каже Алмир Кецап, начелник Одељења за привреду.

Нови Пазар је током 2018. године одвојио 10 милиона динара средстава за све предузетнике који имају добру пословну идеју и додатних 10 милиона динара за самозапошљавање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво