Привреда повезује Пироћанаце и Бугаре

Привредници Пирота су се пре годину дана, удружили и основали прву добровољну привредну комору у Србији. Основни циљ им је заједнички наступ на тржиштима Бугарске, посебно софијском, које има огорман потенцијал од два милиона становника.

Привредна размена између Србије и Бугарске се из године у годину повећава, а Бугарска је седма на листи земаља у којој Србија највише извози.

Пирот је, у последњих неколико година, интензивирао економску сарадњу са суседном Бугарском. Близина софијског аеродрома, коридор 10 и традиционална повезаност људи са обе стране границе, био је сигнал прагматичним Пироћанцима, да искористе ове предности.

"Бугарски привредници користе Слободну зону Пирот у две области. Једна је у производњи, а друга у трговини. Ми имамо пет компанија из Бугарске овде, које су производне и које запошљавају више од 500 људи. То је доста значајно, јер чини 20% компанија које раде у производњи у Слободној зони," рекао је Драган Костић, директор Слободне зоне Пирот.

Представници привредне коморе црноморске луке Бургас, понудили су сарадњу Пироту, да се репроматеријал за прозводњу транспортује преко ове луке.

"Упознали смо се са привредним потенцијалима Пирота. Желимо да заједнички инвестирамо, будемо патнери, што сматрамо да је интерес грађана и Бугарске и Србије," каже Цанко Иванов из Привредне коморе Бургаса.

Највећи обрт, Пироћанци направе викендом. Бугарски туристи највише купују храну и занатске производе.

"Они су гурмани, гастрономи. Посећују све наше манифестације које се дешавају, не само у Пироту. Тако да имамо посету, која има великог економског и финансијаког ефекта, у овом тренутку," наводи Драгана Тончић, начелница пиротског округа.

За Пироћанце је важно и што не постоји језичка баријера. Одлично се разумеју са суседима, а како истичу , есанфи су их повезали још пре два века, зашто не би и данас .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи