Привреда повезује Пироћанаце и Бугаре

Привредници Пирота су се пре годину дана, удружили и основали прву добровољну привредну комору у Србији. Основни циљ им је заједнички наступ на тржиштима Бугарске, посебно софијском, које има огорман потенцијал од два милиона становника.

Привредна размена између Србије и Бугарске се из године у годину повећава, а Бугарска је седма на листи земаља у којој Србија највише извози.

Пирот је, у последњих неколико година, интензивирао економску сарадњу са суседном Бугарском. Близина софијског аеродрома, коридор 10 и традиционална повезаност људи са обе стране границе, био је сигнал прагматичним Пироћанцима, да искористе ове предности.

"Бугарски привредници користе Слободну зону Пирот у две области. Једна је у производњи, а друга у трговини. Ми имамо пет компанија из Бугарске овде, које су производне и које запошљавају више од 500 људи. То је доста значајно, јер чини 20% компанија које раде у производњи у Слободној зони," рекао је Драган Костић, директор Слободне зоне Пирот.

Представници привредне коморе црноморске луке Бургас, понудили су сарадњу Пироту, да се репроматеријал за прозводњу транспортује преко ове луке.

"Упознали смо се са привредним потенцијалима Пирота. Желимо да заједнички инвестирамо, будемо патнери, што сматрамо да је интерес грађана и Бугарске и Србије," каже Цанко Иванов из Привредне коморе Бургаса.

Највећи обрт, Пироћанци направе викендом. Бугарски туристи највише купују храну и занатске производе.

"Они су гурмани, гастрономи. Посећују све наше манифестације које се дешавају, не само у Пироту. Тако да имамо посету, која има великог економског и финансијаког ефекта, у овом тренутку," наводи Драгана Тончић, начелница пиротског округа.

За Пироћанце је важно и што не постоји језичка баријера. Одлично се разумеју са суседима, а како истичу , есанфи су их повезали још пре два века, зашто не би и данас .

број коментара 0 пошаљи коментар