Ново лице Долова

Село Долово код Панчева се последњих недеља интензивно уређује и добија лепши изглед. Томе доприносе и мештани, који сређују фасаде и дају нови живот старим банатским кућама.

Оне који ових дана пут доведе у Долово, обрадоваће нови изглед центра села. Поплочан је трг где мештани могу да одморе, деца да се играју, а по потреби то постаје и летња позорница.

Једна од новина је реплика старе банатске куће и пано за сликање. Све у етно стилу, јер се овде чува тај дух прошлих времена.

У месту има много старих кућа, саграђених пре сто и више година. Власници се труде да их очувају, поготово фасаде које имају пуно занимљивих украса, и лепа, велика дворишта.

„Моја кућа је саграђена 1927. године и од тврдог је материјала. Све што смо могли да учинимо да је улепшамо, трудили смо се. У дворишту смо променили један део зграде и комплетно амбар, али смо вратили првобитни изглед," каже Драган Николић.

„Кућу је правио мој прадеда и хвала му на томе. Наше је било само да је одржавамо: фасаду, прозоре, фарбање и све остало што је потребно," наводи Милан Радивојев.

Завод за заштиту споменика из Панчева планира да предложи да се старо језгро Долова прогласи културним добром, управо због очуваних старих кућа.

"Оне имају украсну пластику на фасади, карактеристичну за тај тип куће. То су геометријски облици, флорални и стилизоване људске главе," објашњава Јасмина Вујовић,в-д. директорка Завода за заштиту споменика.

А ко жели да види како је унутрашњост кућа некад изгледала, може да посети поставку коју чува Удружење винара, заједно са старим винским подрумом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво