Сврљиг помаже ђацима

Општина Сврљиг ученицима првог разреда Средње стручне школе од ове школске године месечно плаћа 5 хиљада, и 7 и по хиљада за дуално одељење. На тај начин деца остају у Сврљигу, у свом месту зараде први динар, а опстаје и школа у коју се годишње уписује око 70 ђака.

Школују се за машинског, економског техничара, трговца. Ове године формирано је одељење гимназије - општи смер. Шездесет шесторо ученика првог разреда добијаће стипендију, сваког месеца до краја школске године.

"Уписала сам овде гимназију, општи смер", каже Даница Михајловић. "Зато што ми је лакше много, да не путујем или да не станујем негде."

И Ђорђе Лазаревић каже да ће му стипендија много значити. Стефан Јеремић каже да ће после школовања највероватније остати у Сврљигу.

Ученици трогодишњег смера укључени су у систем дуалног образовања, на праксу иду у оближње продавнице.

"Власници тих трговинских радњи били су ученици ове школе, тако да имају слуха", истиче Лела Митић, директорка Средње школе у Сврљигу. "Одлична је сарадња, школа притекне у помоћ кад год је потребно."

Из године у годину мање ученика уписује Средњу школу у Сврљигу, пре две деценије било је шест одељења, сада двоструко мање.

"Жеља наша је да деца остану ту у школи, да обезбедимо будућност општине", наглашава народни посланик Милија Милетић. "План наше Општине је да у наредном периоду обезбедимо и неко ново занимање."

Према речима Марка Миленковића, државног секретара у Министарству просвете, локална самоуправа показује одговорност и бригу, али и визионарску политику за одрживи развој малих и неразвијених општина.

За стипендирање ученика општина ће годишње издвајати око пет милиона динара, а последњих неколико година плаћа и превоз ђака из суседних села.

број коментара 0 пошаљи коментар