Јагодина: Извоз пилећег меса у Кину

Јагодинска компанија "Фуд стар" потписала је са кинеском компанијом "Голден си перл" уговор о извозу пилећег меса. За почетак, извозиће се 50 тона пилетине месечно, а са повећањем капацитета и целокупна производња овог прерађивача.

На линији клања јагодинског "Винерса" дневно се преради двадесетпет хиљада комада бројлера. Производи се извозе у земље региона, али и у Алжир, Обалу Слоноваче.

"Свако тржиште има своје специфичне захтеве и ми се трудимо да одговоримо најбоље свим њиховим прохтевима, њиховим ветеринарским прописима уједно на тај начин учимо нове прописе који можда нису актуелни код нас, на другим тржиштима јесу и на тај начин се осавремењавамо", каже Марио Стојановић, комерцијални директор фирме.

Нови уговор склопљен је и са кинеском компанијом "Голден си перл" о извозу пилећег меса. Наредног месеца биће испоручено првих педесет тона производа. Количина мала за велико кинеско тржиште, али значајна за српску фирму.

Кинеску кухињу карактерише то што месо чини тек мали део оброка, а препознатљива је и по томе што се користе скоро сви делови животиња. Зато не изненађује податак да ће се из Јагодине у Кину извозити пилеће ногице које се код нас бацају.

Кинески купац тражио је да пилеће ногице не буду теже од 70 грама, да паковања буду од десет до петнаест килограма и да буде испоштован "Халал" стандард.

"Кинеска компанија "Голден си перл" нам гарантује комплетан откуп производа из нашег асортимана за који смо се договорили. То је само први корак у сарадњи која има пуно потенцијала јер смо ми добили уверење да ћемо у блиској будућности извозити и остале производе из нашег асортимана", каже Марио Стојановић, комерцијални директор "Винерса". 

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг приликом недавне посете Јагодини рекао је да је потписивање овог уговора само први корак ка даљој сарадњи.

"Ова кланица је на светском нивоу, ја бих рекао, по квалитету, по свему. Сада је стварно велика шанса и прилика да кренемо у сарадњу", изјавио је Ли Манчанг, амбасадор Кине у Србији.

У "Винерсу" ће до краја године дуплирати производњу, а то је прилика и за друге произвођаче из Поморавља да обезбеде сигуран пласман својих производа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво