Цикло-туризам у Банату

Протеклог викенда у Српској Црњи отворен је Регионални центар за цикло-туризам, први те врсте у Србији. Пројекат "Тour de Banat" реализован је у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Румуније и Србије.

Укупна вредност пројекта је око 540 хиљада евра, од чега је највећи износ средстава уложен у реконструкцију и опремање објекта на самом граничном прелазу, ради успостављања Регионалног центра за цикло-туризам. 

 

Наш познати бициклиста Јован Ераковић је менаџер пројекта:

"Оно што му практично додатно повећава вредност јесте да се ми налазимо и сам центар се налази на Европској бициклистичкој рути Евро вел 13, која је врло важна рута, са једном великом причом - други њен назив је "Аерон картон трејл", рута гвоздене завесе, која води границом некадашњих блокова од Норвешке до Црног мора у дужини од десет хиљада километара."

Ирена Живковић, директор Регионалног центра за друштвено-економски развој - Банат каже: "Када бициклиста дође или цикло туриста, може свој бицикл комплетно да реконструише, рехабилитује, опреми, дотера и настави са вожњом. Уколико је дошао у касним вечерњим сатима центар располаже смештајним објектима, може да преноћи и да настави своје путовање."

О томе шта ће отварање центра значити за регион, а шта за општину Нова Црња Пера Миланков, председник Општине, каже:

"Ово пре свега значи да смо се доказали као неко ко успешно може да завршава овакве пројекте прекограничне сарадње, ја морам да кажем да је вредност пројекта пола милиона евра, а да општина Нова Црња у овом тренутку има инвестиције од милијарду динара и буџет од тристотине милиона. Има још седам европских пројеката као и разно разни домаћи пројекти."

Ову бициклистичку причу завршавамо уз романтично присећање брачног пара Катић из Земуна.

"Једна лепа дестинација, Израел - али бициклом, са уживањем с обзиром да је потребно волети свога мужа, и на тај начин отићи на медени месец", каже Весна Катић из Земуна.

Катићи већ наредне године планирају својим бициклима крстарење Европом, како би обележили три деценије брака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво