Отворен 62. Октобарски салон у Шапцу

Октобарски салон у Шапцу најстарији је у Србији и једини културни догађај у том граду који се, од настанка, одржава у континуитету. Синоћ је свечано отворен 62. пут.

Гужва у галерији Народног музеја, сведочи да су уметници и посетиоци заједнички сусрет нестрпљиво чекали. Од 200 пријављених радова жири је за излагање изабрао 93 дела осамдесет пет аутора.

Награде су добили Даниела Морариу из Вршца, Жељка Момиров из Београда и Шапчанка Александра Томић.

"Поласкана сам због тога што сам добила награду", рекла је Даниела Морариу. "Већ двадесетак година шаљем радове за ову изложбу. Као и претходни, и овогодишњи сазив је одличан. Оваква окупљања су драгоцена за уметнике, ту се упознајемо, ту видимо ко шта ради, врло је лепо што се организује овако нешто."

"Осећам се посебно зато што се све ово, дешава у Шапцу, зато што се дешава у Народном музеју и зато што су овде моји дивни и драги пријатељи за које сам везана и пословно и приватно последњих тридесет година", истиче Жељка Момиров. "На овогодишњој изложби заиста има приличан број озбиљних дела и озбиљних аутора."

Награда је потврда квалитета за рад и награда за истрајавање, наглашава  Александра Томић: 

"Октобарски салон је највећа ликовна смотра у Шапцу, тако да је велика част добити награду на њему."

На Октобарском салону изложени су радови различитих техника и поетике, од пејзажа и реалистичких портрета до апстрактних композиција.

"Посебност једне овакве изложбе јесте идеја да традицију одржавамо пратећи савремену ликовну сцену, иу нашем граду, и широм Србије, о чему говори велики број аутора који учествују на овој манифестацији", истиче ауторка изложбе Татјана Марковић.

Већ две и по деценије, у Шапцу се додељује и награда за најбољег младог уметника из Фондације "Игор Белохлавек", у знак сећања на ликовног педагога и једног од оснивача Октобарског салона.

Признање и могућност да организује самосталну изложбу ове године добио је Немања 
Миленковић из Новог Сада.

број коментара 0 пошаљи коментар