Стабилно снабдевање водом у Пожаревцу

Водостај Велике Мораве код Љубичевског моста ове јесени је изузетно низак, што може утицати на квалитет воде изворишта "Кључ" са кога се снабдева Пожаревац. Ипак, у пожаревачком водоводу кажу да проблема са снабдевањем воде за пиће нема.

Велика Морава је ћудљива и њене осцилације нису неуобичајене. Ипак, ове јесени ниво реке спустио се испод апсолутног минимума.

Низак водостај Велике Мораве може утицати и на квалитет водоснабдевања града Пожаревца, јер је извориште "Кључ" у приобаљу реке. Ипак, ситуација је стабилна, кажу у пожаревачком "Водоводу".

"У тим тренуцима водоснабдевање се пребацује на централне бунаре водоизворишта "Кључ", а ободни бунари као што су Б11,Б1, Б2 се онда искључују јер су они под директним утицајем подземља које се у том тренутку, ајде да кажем, погоршава се слика код тих бунара," каже Владимир Стојимировић, директор ЈКП "Водовод и канализација" Пожаревац.

Град Пожаревац своје водоизвориште од подземних вода штити инфилтрационим базенима који се наливају водом из вештачког језера поред Велике Мораве.

Базени служе као водена завеса, тако што разблажују нитрате из загађених подземних вода, па је ове године њихово присуство у мрежи било знатно испод дозвољеног максимума.

"Квалитет воде коју смо испоручивали ка грађанима, односно ка потрошачима није никада био угрожен. Односно, никада нисмо били ни близу границе од 50 милиграма нитрата", наводи Бладимир Стојимировић, директор ЈКП "Водовод и канализација" Пожаревац.

Иако је снабдевање водом већ дуже време стабилно, град Пожаревац тражи трајно решење овог проблема. Једно од њих је и изградња фабрике воде.

број коментара 0 пошаљи коментар