До школе на два точка

Осмогодишња Тијана Маринковић из села Бзовик, на планини Радочело, сваког јутра у школу иде бициклом. Каже да је тако брже и лакше јер јој је школски ранац претежак, а и на путу до школе не среће пуно деце са којом би се дружила.

Лепом и сунчаном јутру на Радочелу највише се радује Тијана, јер ће у школу ићи бициклом. Одважна је попут остале деце на овој планини.

Мајка и отац се не брину јер је за својих осам година довољно очврсла да превали малим маунти бајком пар километара до школе. Барем док не дође зима.

"Сад је лепо време, али кад падну снегови, тад морамо да је отпратимо, возимо је трактором и тако," каже Тијанина мајка Јелена Маринковић.

Први део пута је прилично стрм, али Тијана је опрезна. Бзовик се налази на 1200 метара надморске висине и путеви су макадамски.

"Идем свако јутро овако са бициклом зато што је лепо време. И тежак ми је ранац и много ми је лакше. Брже стигнем са бициклом," каже Тијана:

У Бзовику је истурено одељење основне школе из Студенице. Без њега путовање до школе било би много дуже.

"Ту им је предност што им је школа близу. Ето неких 2 километра. А после иду у Студеницу 22 километра," објашњава Далибор Маринковић, Тијанин отац.

Бзовик је типично планинско село и удаљеност између кућа на обронцима Радочела честро износи и по неколико километара. Зато је школа једино место где се деца окупљају и друже.

Школа је у мањој долини како би била заштићена од снега и сметова. Поред Тијане у школу у Бзовику иду још два ђака.

"Што се тиче опстанка ове школе, велики је знак питања. Међутим, имамо по једно дете које ће сваке године доћи у ову школу што је јако битно за опстанак овог села," наводи Иван Милићевић, учитељ у Бзовику.

Зима ће брзо стићи на Радочело. Деца ће све мање времена имати за игру. Тијана ужива у сваком тренутку који проводи напољу, јер ће врло брзо омиљени бицикл склонити у страну и чекати пролеће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво