Дојење најздравије за бебе

Светска недеља дојења обележава се у више од 170 земаља. У Србији се ова манифестација одржава 40. недеље у години - овај пут под слоганом "Дојење - темељ живота". У Пироту је тим поводом организована едукација и дружење породиља и трудница.

Готово све породиље у Пироту доје своје бебе, и то није само традиција коју су усвојиле од својих бака и мајки већ, како кажу, најздравији и најекономичнији начин исхране.

"Мој осећај је предиван, могу да замислим како је њему ... сви смо ми наравно, одрастали на мајчином млеку, тако да је то непроцењиво", каже мама Тијана Ракић, а Ања Стојановић додаје:

„Предности су јер вештачко млеко морамо да подгревамо. Ноћу када се буди увек је на одређеној температури наше мајчино млеко, и то је, пре свега, најздравије за бебу."

Иако се труднице и породиље у данашње време често информишу на интернету, стручни савети и искуства педијатара и патронажних сестара су незаменљиви.

"Баш кроз тај патронажни рад сам видела које су то све теме, дилеме, недоумице које муче младе мајке. Дојење - колико год да се прича о њему, колико год да се пише, још је непознаница за једну жену, јер ипак је то нешто што се први пут дешава када причамо о првороткама", каже Слађана Црвенков, виша медицинска сестра и ауторка књига о дојењу.

"Мајке највише интересује да ли ће да имају довољно млека, то је нешто што их највише мучи", истиче Тамара Вељковић, главна патронажна сестра Дома здравља у Пироту. "Ту су сестре да их охрабре у првих неколико дана ... наравно, бебе више плачу, више се буде. Све је то новина за целу породицу. Одговорност дојења није само на мајци већ и на породици и друштву." 

Служба поливалентне патронаже у Пироту у оквиру својих редовних активности, обилази труднице и породиље - првих месец дана након рођења и прати напредак и развој беба, а посебна пажња је посвећена дојењу и правилној исхрани.

број коментара 0 пошаљи коментар