Буковичка бања награђена за успешну конзервацију

Специјална болница "Буковичка бања" добила је награду Европске уније за културно наслеђе "Европа Ностра" за пројекат реконструкције Павиљона "Књаз Милош". Поводом добијања престижног признања, у Аранђеловцу је организована свечаност. Од тридесет награда које је ове године доделила "Еворпа ностра", Србија је освојила три.

У парку Буковичке бање, јединствене галерије мермерних склуптура на отвореном, окупили су се званичници престижних институција културе Србије и Европе.

Поносни домаћини представили су Повељу којом је Европска унија наградила пројекат реконструкције прве српске грађевине од армираног бетона и првог погона за флаширање минералне воде, готово уништеног у мајским поплавама.

Идеја је, према речима др Слободана Продановића, директора Специјалне болнице за рехабилитацију "Буковичка бања", да се све минералне воде из околине "доведу" на једно место - у прву фабрику минералне воде, и да омогуће пацијентима да, уз упутство лекара, "различитим комбинацијама минералних вода помогну свом здрављу".

Аранђеловачка специјална болница награђена је за изузетан успех у области конзервације.

Један изванредан пројекат урадјен са пуно стручности, са пуно љубави са пуно поноса заиста надам се да ће то бити подстрек да се И даље улажу средства која су потребна за једну потпуну ренесансу овог изузетног, изузетног простора.  

"Изванредан пројекат, урађен стручно, са много љубави и поноса", сматра Снешка Квадвлих Михаиловиич, генерална секретарка Удружења "Европа ностра". "Заиста се надам да ће то бити подстрек да се и даље улажу средства која су потребна за потпуну ренесансу овог изузетног простора." 

Реконструкцију Павиљона "Књаз Милош" финанистали су Општина Аранђеловац, Компанија "Књаз Милош", Специјална болница за рехабилитацију и Амбасада Норвешке.

"Овај пројекат смо започели зато што смо мислили да је то одличан начин да помогнемо локалном становништву - тако што ћемо уложити у привреду и туризам, а у исто време уложити у здравље овог региона и заштиту културног наслеђа", објаснио је Арне Санес Бјорнстад, амбасадор Краљевине Норвешке у Србији.

Реконструкција Павиљона "Књаз Милош" је тек почетак - "Европа ностра" вољна је да ревитализује и друге културно-историјске објекте у Аранђеловцу.

"Заиста је важно да улажемо у наш парк и да покушамо да допремо до тих фондова, до тих средстава које  локална самоуправа и Влада Републике Србије можда немају у овом тренутку", наглашава Бојан Радовић, председник Општине Аранђеловац.

Обновљени Павиљон "Књаз Милош" сада је лечилиште и галерија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво