Откривено ново археолошко налазиште на Руднику

Археолози су током истраживања на локалитету Дрење - Којовача на Руднику, открили објекат за који се верује да је у средњем веку коришћен као вински подрум.

Степенице уклесане у стену прошле године изненадиле су групу истраживача. На петом локалитету пронашли су нешто другачији објекат. Велика грађевина, са два улаза, са уклесаним каналима за дренажу, убеђени су, служила је за складиштење робе, највероватније вина.

 

''Даље трагајући по аналогијама приметили смо да су у Италији и Шпанији врло лепо представљени јавности управо средњевековни подруми који су нам дали идеју да мало више размислимо у том правцу'', каже Ана Цицовић из Музеја рудничко-таковског краја.

Зна се да је Рудник био рударски и трговачки центар. Историјски извори показују и да су на прелепој шумадијској планини одувек постојали виногради, али и да је међу робом коју су дубровчани доносили било вина.

"Цео Рудник колико ја памтим и колико су ми причали, уназад су гајени виногради на обронцима Рудника и увек је прављено добро вино. Зашто не би било и у средњем веку?!'', каже Момчило Пауновић, хроничар Рудника.

'"Управо због тога такав један објекат где би се складиштило вино или нека друга течност, је морао постојати на Руднику и ми смо убеђени да је то овај објекат", каже Ана Цицовић из Музеја рудничко таковског краја.

На Руднику су вишегодишња археолошка истаживања донела веома значајне налазе. У Музеју рудничко таковског краја истичу да су поносни на проналазак средњевековног винског подрума, јер како кажу овакав објекат до сада није истраживан у Србији.

број коментара 0 пошаљи коментар