Хумани подвиг средњошколки из Пријепоља и Нове Вароши

Минела Халиловић и Анђела Нешковић, ученице другог разреда Медицинске школе у Ужицу, на позив непознатог мушкарца, притекле су у помоћ жени која се гушила и спасиле јој живот.

Уобичајено викенд путовање до породица у Пријепољу и Новој Вароши, за Минелу и Анђелу, ученице Медицинске школе, на аутобуској станици у Ужицу, прерасло је у животну драму и несвакидашње искуство.

 

"Један човек је притрчао мени и другарици и питао да ли умемо да укажемо прву помоћ. Ми смо пришле ту, прво нас је било мало страх јер не знамо о чему се ради", каже Анђела Нешковић, ученица 2. разреда Медицинске школе у Ужицу.

"Али кад смо пришле, видели смо симптоме гушења и да жена не може да дише. Онда смо се сетиле шта смо радиле на часовима прве помоћи и сетиле смо се шта тачно треба да урадимо и онда смо биле сигурне да знамо како да јој помогнемо", каже Минела Халиловић.

Иако имају тек 15, односно 16 година, уз оно што су до сада научиле, успеле су да јој помогну. Повратиле јој дах, својим речима, улиле сигурност и одпремиле до хитне помоћи, уз само једну мисао.

"Размишљале смо у себи, шта ако жена умре испред нас, а нисмо ништа покушали", каже Анђела.

Минела Халиловић додаје: "Много је оваквих ситуација, а превише је било ту људи да би само нас 5-6 пришло."

О свему што им се на путу до куће догодило, испричале су само породицама али су, после захвалности која је уследила од жене којој су помогле, за њих подвиг сви сазнали.

"Мени је много драго да оно што смо научили у учионици применимо у животу. За то смо се и спремали, и баш је то што су урадиле мени пријатно и драго", каже Биљана Костић, наставник здравствене неге.

Милена Вучићевић, заменик директора Медицинске школе рекла је да ове девојке школу представљају на најбољи могући начин: "Ми смо донекле и навикли на овакве активности наших ученика, с тим што је ово без сумње највећи подвиг до сада."

И за њега, обећавају, следе признања, а оне скромно настављају тамо где су стале, уз нове школске обавезе и учење, јер помоћ људима и медицина су кажу, њихов избор за будућност.

број коментара 0 пошаљи коментар