Пирот: Сачувана сведочанства солунских бораца

У спомен на српске солунске ратнике, у галерији "Чедомир Крстић" Пироту отворена је изложба "Наша историја, наша сећања". Изложба коју приређује Француски институт биће представљена и у Прокупљу, Лесковцу, Нишу и Књажевцу и Београду.

Сећање на деду ратника, љубав према историји и жеља да се успомене вечно сачувају били су мотив за Мирјану Јонић Игић да годинама, неуморно, бележи сећања Солунаца. Данас су она драгоцено сведочанство за будућа поколења.

"Ту има толико љубави, поштовања другог и огромне љубави за Државу. Рецимо, деда Вукашин у разговори мени каже - Како сам смео да се бојим, па отаџбина ме је чекала", каже Мирјана Јонић Игић, новинар.

Сећања Солунаца само су део изложбе Француског института у Србији, чији је циљ да подели и сачува успомене о посебним односима Француске и Србије током Великог рата.

"Постоји једна велика историја о солидарности између француских и српских војника и цивила током Првог светског рата. Један век после тога та сећања обележавју историју градова и појединаца", каже Жан Батист Кизен, директор Француског института.

Станислав Сретеновић из Института за савремену историју каже: "Први светски рат је на неки начин кључни момент где су људи у свакодневном животу и борби, у искуству рата стварали заједништва и контакте."

Фотографије са изложбе сведоче да је у Пирот је 13. октобра 1918. године прва ушла француска коњичка дивизија, коју су већином чинили војници из Сенегала. Историчари су записали да су одушевљени Пироћанци говорили: „Црни бре, црни ко тигањ, само им се зуби белеју".

број коментара 0 пошаљи коментар