Проблеми особа са инвалидитетом у Врбасу

Услуге стоматолога особе са инвалидитетом у Врбасу плаћају приватницима из свог џепа, јер немају приступ зубној амбуланти Дома здравља. Једино решење је изградња лифта, за који та медицинска установа нема новца.

Четрдесетпетогодишњи Драган Јанковић један је од око две стотине мештана општине Врбас који због инвалидитета, потпуног или делимичног проблема у кретању, не могу да користе услуге зубарске ординације у Дому здравља, јер је ординација смештена на спрату и нема лифт.

Након рампе на улазу и адекватног приступа, овакве пацијенте дочекује двадесет степеника као непремостива препрека због чега они одлазе приватном стоматологу. Друштво инвалида Врбаса затражило је од надлежне Филијале Републичког фонда за здравствено осигурање у Новом Саду рефундацију трошкова.

"Да нам се омогући да идемо у приватну праксу о терету РФЗО с' обзиром да имамо право на то. Одговор који смо добили је да законски није изводљива та варијанта И сада тражимо решење било ког типа", каже Драган Јанковић из Врбаса.

Предлог за премештање стоматолошке ординације у приземље не би донело решење.

"Проблем је у томе што уколико би Дом здравља покушао, на пример да технички измести стоматолошку амбуланту негде у приземљу, онда једна од лабораторија за анализу крви и свега осталог не би опет била доступна особама са инвалидитетом", каже Бранко Булајић из Друштва инвалида Врбас.

У девет амбуланти и објеката, Дом здравља "Вељко Влаховић" пружа услуге за више од 42 хиљаде житеља ове бачке општине.

Вукашин Вујичић из Дома здравља Врбас каже да би решење била евентуална поставка лифта: "Али за то су потребна финансијска средства која Дом здравља као установа примарне здравствене заштите нема. Сходно закону о здравственој заштити за инвестиционо и текуће одржавање задужена је Општина Врбас као наш оснивач и ми већ разговарамо на тему решавање овог проблема".

У међувремену, особама са инвалидитетом и тешко покретним грађанима понуђене су бесплатне услуге зубара у ученичкој стоматолошкој амбулатни Средње стручне школе "4. јул" у Врбасу. За уградњу адекватног лифта у Дому здравља, како се претпоставља, биће потребно неколико месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво