Век и по библиотекарства у Краљеву

Народна библиотека "Стефан Првовенчани" у Краљеву и град Краљево обележавају век и по од оснивања Читаонице карановачке, која је била зачетак модерног библиотекарства у граду. Тим поводом ове седмице краљевачка библиотека организује седамнаест књижевних програма, свечану академију и стручни скуп "Библиотеке у културном животу Србије".

У време када је Карановац имао око 1.900 становника, од којих је тек четвртина била писмена, група образованих, напредних Карановчана 1868. године основала је читаоницу, прву после петовековног ропства.

На тај начин су обновили духовни мост са немањићком Жичом, у којој је Првовенчани спајао власт и креативност и у којој је написао најлепша дела наше средњовековне књижевности. Читаоница је уједно и темељ храма књиге у који је израсла данашња краљевачка библиотека.

Из историје библиотекарства бележимо да је Читаоница у почетку била претплаћена само на новине, али убрзо почиње и прикупљање књига, тако да је уочи Првог светског рата имала више од три хиљаде књига.

Данас Народна библиотека има око 250.000 књига и часописа, организује око три стотине догађаја годишње и има више од десет хиљада активних чланова.

Издавачка кућа ове установе "Повеља" постала је један од најзначајнијих издавача савремене српске поезије. За Краљевчане свих генерација библиотека је извориште знања и уточиште од свакодневнице, које дигитални медији могу обогатити али никада заменити.

Велику пажњу посвећује најмлађима и креативним приступом успева да децу привуче књизи. Краљевачки библиотекари се труде да покрију и удаљена сеоска подручја, па су тако ове седмице писци за децу гостовали у планинском селу Бзовик, 105 километара од града, где школу похађају само три ђака.

Завршна свечаност обележавања 150 година библиотекарства у Краљеву биће свечана академија 7. октобра, на Дан Краљева. Радни део биће настављен 8. и 9. октобра стручним скупом "Библиотеке у културном животу Србије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво