Мирис банатског хлеба

У организацији српско-румунског удружења „Новосељанке-Бобоацеле" одржана је 4. манифестација "Банатски хлеб". У мешењу хлеба у Банатском Новом Селу такмичиле су се чланице 16 удружења.

Некада су све банатске куће мирисале на домаћи хлеб, печен у фуруни. Ову традицију, која се углавном изгубила, покушавају да сачувају жене из удружења „Новосељанке-Бобоацеле" кроз манифестацију „Банатски хлеб". Рецепт је углавном једноставан, умеси се брашно, со и вода, али су потребне веште руке домаћице.

 

Љиљана Стаматов из Банатског Новог Села каже: "Кад је хлеб већ поприлично нарастао, узмемо оштар нож и зарежемо преко једног дела, то је да му додамо „осмех". Још мало одмори и онда се пече, некад у пећима, некад у „смедеревцима", а данас у електричним шпоретима."

"Сама реч хлеб наш насушни нас од вајкада окупља око трпезе. Мислим да су почеци, корени и нашег прављења и односа у породици сви везани за хлеб", каже Снежана Баба, председница удружења "Новосељанке-Бобоацеле".

Осим хлеба, жене из различитих удружења месиле су колаче, пите, кифлице, али и уређивале штандове у етно стилу, са ручним радовима и деловима народних ношњи. Млађе генерације могле су да виде како се преде вуница, плете и хекла.

"Ово је женска кошуља, коју сам ја извезла, као што су некад биле старе. То је ручни рад, везено са крстићима. Раније је и платно било ткано, све је било ручно рађено", каже Ана Бојар из Уздина.

Пехар за најбољи хлеб добиле су жене из Алибунара, а најлепши штанд имале су "Глогоњке".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво