Мање шећерне репе него лане

Шећерна репа је пролетос у Средњем Банату засејана на око три хиљаде хектара, за четвртину мање него лане. Због бројних проблема који прате овогодишњу производњу, све већи број ратара размишља да од нове сетве репе одустане.

Ни најстарији произвођачи шећерне репе не памте када се последњи пут репа вадила на овај начин, јер деценијама уназад шећеране су толерисале два до три процента репе захваћене трулежи, сада се то свело практично на нулту толеранцију.

Драган Шаровић произвођач из Лазарева репу гаји на шездесет хектара и после четири деценије бављења овом производњом озбиљно размишља да ту традицију прекине:

"Сваки дан плаћамо раднике 250 динара по сату, тако да нам репа ове године иде у минус. Покушавали смо да договоримо са шећераном да буду мало флексибилнији, али није вредело. Када су ме позвали тамо, отишао сам на линију прегледао и рекао сам да ми репу не врате, пет шест камиона су наводно бацили, чиста пропаст."

Слично размишља и Наташа Станковић, која је овога пролећа репу засејала на седамнаест хектара. На питање шта ради са репом коју надничари одбаце, Наташа Станковић каже:

"Ништа, закопаће је, заораће је поново, па погледајте само редове прљаве, а погледајте редове чисте, већи су редови труле него чисте репе, а репа је била фантастична до пре месец и по дана."

Станковићева каже да наредне године неће сејати репу. Стручњаци пољопривредног института из Зрењанина за овогодишњу проблематику имају своје образложење.

"То су и метереолошки услови, биолошки фактори, било је вируса било је бактерија, било је и гљивичних обољења, ваши, значи то је један комплексан утицај свих неповољних фактора на производњу шећерне репе у овој години", каже Снежана Парађеновић из Пољопривредне стручне службе Зрењанин.

Поједини произвођачи репе су одлучили да је ове године и не ваде, већ заору, али стручњаци им саветују да то не чине, јер ће у земљи остати инфективни потенцијал који ће се негативно одразити на следеће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво