Мање шећерне репе него лане

Шећерна репа је пролетос у Средњем Банату засејана на око три хиљаде хектара, за четвртину мање него лане. Због бројних проблема који прате овогодишњу производњу, све већи број ратара размишља да од нове сетве репе одустане.

Ни најстарији произвођачи шећерне репе не памте када се последњи пут репа вадила на овај начин, јер деценијама уназад шећеране су толерисале два до три процента репе захваћене трулежи, сада се то свело практично на нулту толеранцију.

Драган Шаровић произвођач из Лазарева репу гаји на шездесет хектара и после четири деценије бављења овом производњом озбиљно размишља да ту традицију прекине:

"Сваки дан плаћамо раднике 250 динара по сату, тако да нам репа ове године иде у минус. Покушавали смо да договоримо са шећераном да буду мало флексибилнији, али није вредело. Када су ме позвали тамо, отишао сам на линију прегледао и рекао сам да ми репу не врате, пет шест камиона су наводно бацили, чиста пропаст."

Слично размишља и Наташа Станковић, која је овога пролећа репу засејала на седамнаест хектара. На питање шта ради са репом коју надничари одбаце, Наташа Станковић каже:

"Ништа, закопаће је, заораће је поново, па погледајте само редове прљаве, а погледајте редове чисте, већи су редови труле него чисте репе, а репа је била фантастична до пре месец и по дана."

Станковићева каже да наредне године неће сејати репу. Стручњаци пољопривредног института из Зрењанина за овогодишњу проблематику имају своје образложење.

"То су и метереолошки услови, биолошки фактори, било је вируса било је бактерија, било је и гљивичних обољења, ваши, значи то је један комплексан утицај свих неповољних фактора на производњу шећерне репе у овој години", каже Снежана Парађеновић из Пољопривредне стручне службе Зрењанин.

Поједини произвођачи репе су одлучили да је ове године и не ваде, већ заору, али стручњаци им саветују да то не чине, јер ће у земљи остати инфективни потенцијал који ће се негативно одразити на следеће године.

број коментара 0 пошаљи коментар