Крушевац: Брига о старима

Не само зато што је октобар месец старих, већ и због предстојеће зиме, крушевачка локална самоуправа и активисти Црвеног крста поделили су помоћ најстаријим житељима тог краја. Осим њих, бесплатне услуге им пружа и крушевачки Геронтолошки центар.

Никола Трескавица живи скромно са супругом у Текијама код Крушевца. Месна заједница му је бесплатно увела воду.

 

"Живим од пензије. Имам ту пензију из Хрватске, 23 хиљаде динара. Нешто и башту обрађујем", каже Никола Трескавица из села Текије.

Од 170 кућа у Текијама, већина су старачка домаћинства. Двадесетак старица, живе саме.

Русимка Миленковић каже: "Мало ми брат помаже, да неки динар, за дрва. Кад ја немам од мог срца, ко ће да ти помогне."

Босиљка Јаковљевић каже да нема ни струје, ни воде: "Из комшилика носим воду, они имају бунар."

И бака Петројка је сама. Помаже јој геронтодомаћица која долази једном недељно.

"Живим сама 17 година, дрва сам набавила за зиму. Скупо коштају, али морала сам да спремим. Морамо да се грејемо", каже Петројка Петровић из село Гавез.

О старчким домаћинствима у крушевачком крају брине локална самопурава, чији су активисти ових дана поделили 130 пакета хране.

"Месец октобар јесте месец посвећен старим лицима, али наши активисти су окренути ка њима током читаве године. Оно што је најважније, старим особама, је лепа реч и пажња", каже Емина Тодоровић, секретар Црвеног крста Крушевац.

Јелена Мијаиловић, директорка Геронтолошког центра у Крушевцу каже да Геронтолошки центар пружа помоћ за 320 домаћинстава: "Помажу преко активности помоћ у кући и наше геронтодомаћице помажу у задовољавању њихових потреба, сређивању домаћинства, припремању хране, плаћању рачуна, набавци лекова. Да се задовоље њихове основне потребе."

На подручју Расинског округа, мање од око 20.000 људи старијих од 65 година има помоћ млађег члана породице. Због тога ће локална самоуправа покренути акцију да се, до краја године, материјално помогну старачка домаћинства.

број коментара 0 пошаљи коментар