Врање: Чишћење димњака пред грејну сезону

Уочи зиме, пуне руке посла за врањске оџачаре! Њих тројица треба да очисте око 15.000 димњака, због којих је у том граду,кад захладни, концентрација чађи у ваздуху дупло већа од дозвољене.

Резервисани су наредних десет дана, по позиву, дневно обиђу и до 40 кућа, да очисте или пробију димњаке. Посао, кажу, није лак, али знају карактеристике сваког оџака у граду.

 

О свом раду Млађан Станојевић, оџачар каже: "Негде се пењемо, негде унутра, у кућу, има вратанца, негде на таван, чистимо, стављамо крпе, радимо педантно"

У граду је око 15.000 димњака, неки зову оџачаре једном или два пута током сезоне, а неки и чешће.

"Обично користим чишћење на месец до 40 дана, грејем се на букова дрва, мора да су сува, пошто грејем два спрата", Миле Ристић из Врања.

Врањски оџачари имају лиценцу за рад, прошли су обуке које нису везане само за рад на висини.

"Не само да могу на висини, него шта све треба са знају приликом чишћења оџака, обзиром да се ти оџаци и пале и пробијају, значи може да дође до неких проблема приликом рада и да они буду спремни на све те изазове", каже Нела Цветковић, извршна директорка ЈКП Комрад.

Градска топлана је припремила котларнице, заменила цеви које су кородирале. Користе мазут за грејање, али је у плану прелазак на био-енергенте.

Горан Петровић директор топлане "Нови дом" каже да имају озбиљне пројекте: "Ту је укључен и град и Канцеларија за јавна улагања, са њима имамо преговоре, разговоре и договоре, видећемо, то је предвиђено за наредну годину."

Ваздух загађују котларнице, домаћинства која се греју на дрва, као и издувни гасови моторних возила. Највише чађи и азот-оксида има током дана када је температура ниска, ваздушни притисак висок, и нема ветра.

број коментара 0 пошаљи коментар