Врање: Чишћење димњака пред грејну сезону

Уочи зиме, пуне руке посла за врањске оџачаре! Њих тројица треба да очисте око 15.000 димњака, због којих је у том граду,кад захладни, концентрација чађи у ваздуху дупло већа од дозвољене.

Резервисани су наредних десет дана, по позиву, дневно обиђу и до 40 кућа, да очисте или пробију димњаке. Посао, кажу, није лак, али знају карактеристике сваког оџака у граду.

 

О свом раду Млађан Станојевић, оџачар каже: "Негде се пењемо, негде унутра, у кућу, има вратанца, негде на таван, чистимо, стављамо крпе, радимо педантно"

У граду је око 15.000 димњака, неки зову оџачаре једном или два пута током сезоне, а неки и чешће.

"Обично користим чишћење на месец до 40 дана, грејем се на букова дрва, мора да су сува, пошто грејем два спрата", Миле Ристић из Врања.

Врањски оџачари имају лиценцу за рад, прошли су обуке које нису везане само за рад на висини.

"Не само да могу на висини, него шта све треба са знају приликом чишћења оџака, обзиром да се ти оџаци и пале и пробијају, значи може да дође до неких проблема приликом рада и да они буду спремни на све те изазове", каже Нела Цветковић, извршна директорка ЈКП Комрад.

Градска топлана је припремила котларнице, заменила цеви које су кородирале. Користе мазут за грејање, али је у плану прелазак на био-енергенте.

Горан Петровић директор топлане "Нови дом" каже да имају озбиљне пројекте: "Ту је укључен и град и Канцеларија за јавна улагања, са њима имамо преговоре, разговоре и договоре, видећемо, то је предвиђено за наредну годину."

Ваздух загађују котларнице, домаћинства која се греју на дрва, као и издувни гасови моторних возила. Највише чађи и азот-оксида има током дана када је температура ниска, ваздушни притисак висок, и нема ветра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво