Краљевачки писци посетили школу са три ђака на Радочелу

Основнa школа у Бзовику, 105 километара удаљена од Краљева, има само три ђака: две девојчице у другом разреду и једног дечака у припремном. Њих су посетили писци који раде у краљевачкој Библиотеци: Биљана Миљковић, Гордана Тимотијевић и Милоје Радовић.

Поводом Дечје недеље и обележавања 150. године оснивања Читаонице карановачке, краљевачки писци упутили су се у планинско село Бзовик на обронцима Радочела, у истурено одељење студеничке ОШ "Стефан Немања".

Знали су да ту школу похађају само три ђака, па су одлучили да их обрадују. Као и увек, успели су у томе али нису очекивали да ће ова посета и за њих бити празник.

"Привилегована сам што сам провела време са овом децом, са дивним учитељем, са родитељима, комшијама", рекла је Гордана Тимотијевић, ауторка бројних награђиваних књига за децу. "За њих је наша посета била велики догађај. Ако смо им пренели делић оне радости коју су они нама приредили, срећна сам. Често имамо програме у школама, али ово је било неупоредиво искуство."

Школу у Бзовику похађају Леонтина и Тијана, ученице другог разреда, и Лазар, у нултом. Живе 2-3 километра од школе, тако да зими понекад не могу да стигну ни трактором, већ једино пешке. А тада буде и залеђене косе и мокрих ногу.

Из Ушћа им стиже учитељ Иван Милићевић. Писци су пуни речи хвале за овог младог човека који улаже много љубави, топлине и ентузијазма у раду са децом.

Иван процењује да ће сваког септембра у школу у Бзовику стизати по један нови ђак првак:

"На срећу, деце има. Ако се људи не буду исељавали, школа у Бзовику ће живети бар још десетак година, а ја се надам и дуже."

Гости нису дошли празних руку. Као што приличи писцима, донели су књиге: школску лектиру, сликовнице, књиге за децу, енциклопедије.

Дочекани су уобичајеним послужењем, па чак и тортом - што показује колико су мештани планинских села жељни догађаја.

"Окупили су се родитељи ђака и комшије које живе у близини школе. Видљиво је да између родитеља, мештана и учитеља постоје велико поверење и сарадња. Камо среће да је тако и у градским школама", каже песник Милоје Радовић, уредник Програма за децу у НБ "Стефан Првовенчани".

Ништа мање емотивно није било ни у наставку програма када су се писци Биљана Миљковић, Гордана Тимотијевић и Милоје Радовић дружили са ученицима ОШ "Стефан Немања" у Студеници. У среду ће библиотекари Марија Симовић и Милоје Радовић  посетити Годачицу и ђаке ОШ "Олга Милутиновић".

број коментара 0 пошаљи коментар