Лопови посекли целу шуму

Из шуме код Гаглова, коју је наследила Марија Милошевић и њена породица неће моћи да посеку ни једно стабло за огрев, јер су пре њих то учиниле шумокрадице. Све су учестале крађе приватних шума у Расинском округу где се кубни метар огревног дрвета продаје за 40 евра.

Од центра Гаглова, села надомак Крушевца до шуме коју је Марија наследила од својих предака има 3 до 4 километра.

Сваке године уз одобрење шумара њена породица за личне потребе посече по десетак метара у забрану који се простире на близу 4 хектара.

"Годину дана нисмо ушли у шуму, од прошле године практично. Кад смо сад дошли то је катастрофа, ето и сами видите све је посечено до једног јединог дрвцета. То су била дрва крупна, велика стара 100 година. Није секао ни прадеда, ни деда сад требало ми да сечемо," каже Марија Милошевић, власница шуме.

Власница живи у тридесетак километара удаљеном Ражњу. Каже да су шумокрадице и раније причињавале мању штету, али да посеку целу шуму и извуку 500 кубика дрва чија је вредност око 20 хиљада евра, заиста није очекивала.

"Још увек сам у шоку да је настала оволика штета, да се неко усудио да оволику количину дрва посече одједном код једног човека. Њему је требало практично цело лето да он овде даноноћно сече и да има петљу да овде уђе и да неће нико да га затекне," каже Марија Милошевић.

Крађа је пријављена, шумар је изашао на лице места и сачинио записник.

"Са тим се иде даље у поступак истраге и да тај власник покуша да надокнади штету преко надлежних органа. У задње време могу да кажем да је то све чешћа појава у односу на неки ранији период. Ти који врше те сече односно крађу шума они користе ту ситуацију да знају да су власници негде удаљени," објашњава Манојло Митић самостални референт за приватне шуме у ЈП Србија шуме.

Милошевићи су поднели кривичну пријаву. Полиција, која је током ове године успела да утврди идентитет 5 особа за 4 пријављене крађе шуме , истражује случај.

Према подацима Завода за статистику у последњих 10 година кривично дело шумска крађа убедљиво је испред свих осталих дела против животне средине.

Само Министарство унутрашњих послова је за три године поднело 3 000 кривичних пријава против 2 500 особа. Са све учесталијим крађама приватних шума суочени су и у Расинском округу где се кубни метар огревног дрвета продаје за 40 евра.

Незванично овим нелагалним послом који доноси велику зараду већ годинама се баве добро организоване групе којима је тешко стати на пут.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво