Лесковац: Сви ђаци прваци у библиотеци

Пола века свим ђацима првацима са територије града Лесковца Народна библиотека "Радоје Домановић" уручује бесплатне чланске карте. У јубиларној акцији "Добро дошли прваци" лесковачка библиотека до краја недеље добиће више од хиљаду нових чланова.

Помало збуњени, неки и уплашени крочили су у храм књига. Већина први пут. Топла добродошлица библиотекара и песника Моше Одаловића и Власте Ценића измамила им је осмехе.

У рукама свих ђака првака чланске карте Народне библиотеке "Радоје Домановић". Сада је кључна улога родитеља и учитеља. Књига је деци, сматрају стручњаци, потребнија него некада.

"Да се деци ограничи употреба мобилних телефона и информационих технологија на највише сат-два у току дана, да што више времена проводе уз књигу," каже Милан Тончић, учитељ лесковачке ОШ "Јосиф Костић".

Кад се савладају сва слова, кренуће од сликовница. Тај свет већ 45 година не напушта Јасмина Петковић.

Уз поставку сликовница из своје колекције радо се сећа акције „Добродошли прваци".

"Пре 45 година и ја сам први пут дошла са мојом учитељицом и са дугарима и били смо срећни и поносни што смо постали чланови библиотеке и мислим да се ту родила моја љубав према сликовницама, према читању, према књигама уопште, касније", објашњава Јасмина Петковић, новинарка и колекционарка сликовница.

Када је постала део лесковачке библиотеке Марија Југовић је била део ове акције.

Тридесет година стпљиво слуша, саветује, препоручује штива. Многе је учланила управо у овој акцији, па не чуди што им зна имена

"Касније су та деца постала наши чланови и на позајмном одељењу, када су наравно мало одрасли, а касније када су постали студенти дошли су и до стручног одељења," каже библиотекарка Марија Југовић.

Пола века добродошлица Народне библиотеке из Лесковца стиже до сваког првака у граду и на селу.

"Ово је јединствена акција у целој Србији, за 50 година колико траје отприлике је учлањено пола града", каже Весна Илић, директорка Народне библиотеке "Радоје Домановић".

Ових дана лесковачка библеотека постаје богатија за више од хиљаду чланова. Забава, учење и дружење са књигом може да почне.

број коментара 0 пошаљи коментар