Признање "Европа Ностра" за конзервацију тврђаве у Бачу

Данас је У Бачу свечано уручена награда, Европске уније за најбоље урађен пројекат конзервације тврђаве у овом месту. Добитници награде "Европа Ностра" за 2018. годину, најугледније европске награде у овој области, објављени су у Берлину у јуну.

Ова награда од данас и званично стоји на Дон Жон кули тврђаве Бач, а ретки су пројекти конзервације који заслужују овакву медаљу.

"И то је такође велика лекција за оне који не гледају на професионализам. За многе заводе за заштиту споменика, сада издвајамо овај покрајински који је добио награду, који гледају како ће се што јефтиније урадити, а не како ће се што боље и што професионалније урадити, према томе ово може да буде једна велика порука за будућност нашег конзерваторског рада," каже проф. др. Ирина Суботић, председница "Европа Ностра" Србија.

Од 29 лауреата изабрано је 7 Гран-прија, носилаца најпрестижније награде међу којима је и пројекат конзервације Тврђаве Бач. Рестаурација траје већ 15 година, а целокупан буџет иносио је 800 хиљада евра, што је скоро симболично у поређењу са већином пројеката који су били у конкуренцији.

"То је исто оцењено као једна предност у овом пројекту, зато што су многи други пројекти били високобуџетни, а наш је ипак с обтиром на урађено, мало се уложило новца у односу на високобуџетне пројекте. Тако да није увек мана немати новца, некада се то цени и као квлаитет," наводи др Славица Вујовић, ауторка пројекта.

Велики проблем у обнови био је и пожар из 1993. године када је потпуно уништена унутрашњост најочуваније донжон куле. Тврђава Бач минирана је још 1704. године и од тада је заборављена више од три века.

Све до 2005. године, када је покренута иницијатива за обнову бачке тврђаве, један од најзанчајнијих споменика европског културног наслеђа је пропадао. Након што је рестаурирана, тврђава је почела да привлачи туристе у Бач.

Марина Балабан, директорка ТО Бач, наводи:"Негде око пет хиљада ми имамао најављених тих група годишње, с тим што нам на пролеће и јесен долазе те веће групе."

Ово је много мањи број посетилаца од времена када је у 15. и 16. веку Бач био један од значајнијих центара Угарске, а цела Бачка је по њему добила име.

Тврђава Бач је споменик културе од изузетног значаја и кандидат је за УНЕСКО-ву листу светске баштине.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво