Топлане спремне за грејну сезону

Од око 60 топлана у Србији све топлане су спремне за почетак наредне грејне сезоне. Топлане у Ваљеву, Крушевцу и Смедереву имају довољно енергената за почетак грејне сезоне, а топле пробе почеће до петка. Због квара, у Неготину ће радијатори бити хладни у 302 стана.

Зимница је у теглама, огрев се припрема, а Топлане су данас званично почеле техничке пробе.

"Од око 60 топлана у Србији све топлане су спремне за почетак наредне грејне сезоне. Што се тиче топлих и хладних проба неке топлане су већ обавиле топле пробе у току овог претходног викенда, неке ће то урадити данас или у току наредних дана, углавном сви ће стартовати 15. октобра," каже Дејан Стојановић, директор Пословнг удружења топлана Србије.

У ваљевској топлани спремни су да сезону грејања, по страрој цени, за око 5000 корисника, као и претходних година, поцну и раније уколико буде неопходно. Топле пробе почињу ове седмице.

"Што се тиче залиха енергента, у овом случају тренутно мазута, сада тренутно имамо око 350 тона мазута у резервоару који је укупно капацитета хиладу тона. Тих 390 тона је довољно за октобар месец без неких већих проблема," каже Зоран Степановић, директор ЈКП "Топлана" Ваљево.

И у Крушевцу ће топле пробе почети ове седмице. Крушевачка топлана у сезону улази са 8000 тона угља и мазута што је довољно за два месеца грејања. У току је набавка угља за целу грејну сезону.

У смедеревском предузећу "Грејање" почетак сезоне, уколико буде потребно биће такође раније. У сезону улазе са 250 тона мазута.

Владимир Кулагић, директор ЈП "Грејање" Смедерево каже: "За октобар месец имамо енергенте и оцекујем да динамика набавке буде усклађена са временском прогнозом и оним што ће се дешавати касније кад одмакне грејна сезона"

На почетку грејне сезоне у Неготину радијатори ће бити хладни у 302 стана, што је нешто мање од петине грејне површине. Разлог је квар из марта ове године, а јавна набавка за санацију топловода је у току.

У топланама које користе мазут, указују на значајно веће трошкове због поскупљење овог енергента. Ваљевска топлана ће до краја године почети и са коришћењем јефтинијег компримованог природног гас, како би цена грејања остала иста.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво