Прва луткарска представа лесковачког театра

Од оснивања 1896. године Народно позориште у Лесковцу није имало на репертоару луткарску представу. Зато ће "Мачак у чизмама" коју потписује редитељ Стојан Младеновић остати забележена у историји овог позоришта. позориште. Том представом отворена је нова сезона, традиционално у Дечјој недељи.

Три деценије је Мирјана Љубић-Антић на позоришним даскама. Првакиња лесковачког театра први пут у рукама држи лутку. Значајно искуство које је обогатило професионалну каријеру.

"Дивно је што се ово десило. Рад није био лак нимало, видите и сами лутке су велике. Међутим некако цео ансамбл је здушно радио на свему овоме," каже глумица Мирјана Љубић-Антић.

Луткарска представа нешто ново и за младе глумце. Кажу луткарство се не изучава на нашим глумачким академијама.

"Имали смо огромну помоћ професора Мирослава Стоилова из Бугарске који нам је показао основне кораке, како водити лутку, како је померати, како јој удахнути живот," наводи Филип Радивојевић, глумац, а његова колегиница Петра Димитријевић додаје:

"Луткарска представа је мени открила потпуно један нови свет, магије заправо."

Потпуно другачија слика у суседној Бугарској где и двоструко мањи градови од Лесковца имају луткарску сцену. 10 лутака, нешто већих од стандардних, урађене су у професионалном атељеу у Софији, одакле стиже и сценограф.

"Луткарска позоришта углавном су са дупло мањом салом него што је лесковачко Народно позориште и овде је био велики изазов да се направе лутке у односу на величину сале," наводи Кристина Недева-Младеновић, сценограф и мајстор лутака.

Направио је редитељ Стојан Младеновић велики помак. У представи "Мачак у чизмама" потписује још драматизацију и музику.

"Вежбали су само по два сата да дишу заједно са лутком, како дишу тако су и покретали лутке и невероватна ствар заиста се радујем, успели су да направе добру представу за јако кратко време," истиче редитељ Стојан Младеновић.

Премијера у подне у дечјој недељи као дар најмлађим суграђанима.

"Народно позориште поклања деци Предшколске установе представу и ђацима првацима," каже Биљана Гроздановић, помоћник директора Народног позоришта Лесковац.

Нова сезона је добро почела. Да ли је ова представа прекретница у раду с обзиром на приче по градским кулоарима о промени руководства позоришта. У сваком случају далеко квалитетнији репертоар, гостујући редитељи, повратак на фестивале позоришту које је основао Радоје Домановић су неопходни.

број коментара 0 пошаљи коментар