Комуникација добра превенција вршњачког насиља

"Моје право да живим срећно и здраво, без насиља" - мото је овогодишње дечије недеље у Србији. Захваљујући доброј комуникацији, стрпљењу и поштовању различитости у шабачкој школи ,,Ната Јеличић" решена су два проблема емоционаног и електронског насиља.

Лара, Александар и Лазар старији су шабачки основци и кажу да су срећна деца, пре свега, захваљујући породици. Како су нам испричали, нежељено понашање и вршњачко насиље последица су пубертета и најчешће лошег односа са родитељима.

"То почиње обично с вређњем, што после може довести до физичког контакта, али насиље не мора бити такво, може бити и електронско што је доста често сада," каже Лара Стојановић, ученица 7. разред шабачке ОШ "Ната Јеличић".

Да се због брзог начина живота, све мање има времена посвећује деци, сагласни су и родитељи, који се, како кажу највише интересују за оцене, па тек онда за понашање и боравак детета у школи.

"Сваки родитељ би требало да одвоји дневно, по мом мишљењу, сат времена за изузетну комуикацију, а та комуникација са својим дететеом се мора састојати од разумевања и толеранције и топих речи," наводи Бранка Лугоња, родитељ.

Захваљујући доброј комуникацији, стрпљењу и поштовању различитости у школи "Ната Јеличић" решена су два проблема емоционаног и електронског насиља, после чега су ученици чак почели и да се друже.

"Ту треба много труда и посвећености и добре воље и са једне и са друге стране да се проблем реши. Некада су нам ту најбољи сарадници ученици, деца, они су ту да након тога, после неког времена , они су спремни да уложе доста труда да се другарски односи поправе," објашњава Слободанка Алексић, психолог у ОШ ,,Ната Јеличић".

Када понестане стрпљења, ангажују се и надлежни у Центру за социјални рад где су нам рекли да је број пријава вршњачког насиља и насиља у породици у порасту, због чега већ 15 година ради саветовалиште.

"У највећем броју случајева, заврши се на саветодавном разговору и укључивањем евентуалним у саветовалиште. Један мањи број тих пријава даље креће у у неку озбиљнију причу," каже Весна Брајић, руководилац Службе за заштиту деце и омладине Центра за соијални рад у Шапцу.

Стручњаци наводе и да после сукоба, деца обично кажу "Само смо се играли" због чега их на часовима и радионицама уче да поштују различитости и прихвате одговорност за своје поступке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво