Еколошки камп за ђаке на Јастрепцу

Од средине септембра до краја октобра на Јастрепцу ће боравити три стотине ученика виших разреда крушевачких основних школа са наставницима биологије. "Откријмо Јастребац" назив је еко-кампа чији је циљ подизање еколошке свести и одмор у природи без компјутера и мобилних телефона.

Школе у природи омогућиле су крушевачким основцима упознавање са природним богатствима многих планина и језера у Србији, али не и њима најближе, најшумовитије планине, Јастрепца на само двадесетак километара од места где живе.

Еко камп се финансира из буџета Града и то наглашавају скромним средствима, јер су се у његову реализацију укључили аутопревозници, крушевачки привредници, Јавно предузеће "Србија шуме" и наравно војници као инструктори за сналажење у природи.

"То су све ваннаставне активности на којима ученици проширују своја знања из биологије и географије . Управо имамо топографске карте које овде Војска Србије показује карте, тако да се ученици упознају и са компасом и са радом у природи у пракси", објашњава Оливера Коларић, координатор пројекта "Откријмо Јастребац".

"Циљ овог нашег пројекта јесте да приближимо деци природу. Да оне природне ресурсе и оне природне лепоте које ми имамо у Крушевцу на територији нашег града заиста искористимо на најбољи могући начин, а пре свега да децу упознамо са овом прелепом планином која је богата и биљним и животињским светом, а коју ми на жалост не посећујемо довољно", наводи Оливера Дреновац, помоћница градоначелнице за екологију, одрживи развој и енергетику.

Сличан камп одржан је прошле године у Рибарској Бањи. И тада се као и ове пријавило много ђака.

Деца воле природу и не сносе кривицу за непознавање топонима, назива река, језера и планинских врхова у окружењу. Криви су одрасли који су заборавили да су им родитељи и учитељи говорили:"Упознај свој крај, да би га више волео". Додајемо и чувао.

број коментара 0 пошаљи коментар