Парк скулптура од дрвета у Јасенову

У Јасенову, малом селу у белоцркванској општини, налази се највећи парк скулптура од пуног дрвета у овом делу Европе. Дела у парку уметници из земље и иностранства стварали су последњих тринаест година.

Кроз Јасеново протиче мала река Караш а на ободима речице налази се парк који изгледа као зачарана шума, захваљујући скулптурама од пуног дрвета које су различити уметници из земље и иностранства клесали последњих 13 година.

"Парк скулптура у Јасенову где се сада налазимо је стварно једна јединствена целина, ово се може сматрати највећим парком скулптура у пуном дрвету у овом делу Европе, који је постављен на отовореном простору", објашњава Игор Бокун, кустос музеја у Белој Цркви.

Парк дрвених скулптура настао је у оквиру вајарске колоније која је почела да функционише 2006. године на иницијативу адвоката Српка Савића, који живи и ради у Београду али је пореклом из села Јасенова.

За тринаест година колоније, настао је парк са више од стотину скулптура израђених у пуном дрвету.

"Била је једна предивна метафора која ме јако инспирисала да се ради само у јасену, везано за име села, јасен - Јасеново, међутим настали су проблеми око набавке дрвета, а јасен је иначе познат као јако квалитетан материјал за прављење скулптура у дрвету", објашњава Ненад Брачић, вајар из Беле Цркве.

У међувремену уметници су ипак сами бирали дрво од којег ће израђивати скулптуре, а често остављају и упутства како да се заштите како годинама не би пропадале.

До сада само једна скулпура није одолела зубу времена и једна је украдена. Међутим више од деведесет скулптура у добром је стању, очуване и заштићене представљају предиван прозор у сред шуме, а само пар метара даље налазе се слапови реке Караш, па целокупна слика изгледа бајковито.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво