Добар род јабука у пожешком крају

Минулог викенда општина и туристичка организација Пожеге организовали су први пут Дане јабука. Захлађење је изгледа умањило број посетилаца, али не и произвођача и излагача. Они се надају да ће оживети "Будимка", која би осигурала пласман јабука, а из Министарства пољопривреде стижу охрабрујуће вести.

Јабуке су ове године родиле у пожешком крају, упркос граду и елементарним непогодама које ове сезоне нису заобишле ниједан део општине. Воћњака је све више, али купаца све мање, жале се произвођачи јабука.

„Цена сваке године је нижа. А мислим да ако се не нађе неко ново тржиште, поред Русије, да ће то све ићи наниже," каже Ђорђе Чуповић из Врањана.

„Будимка фали много за цео овај крај. У сваком случају недостаје, али шта да радимо. И данас дањи није решено питање Будимке нити то ко хоће да реши".
наводи Љубиша Илинчић из Милићевог Села, а његов комшија Зоран Ђурић додаје:
„Будимка би, ја се надам, покренула целокупну ту производњу јабуке и дигла на много већи ниво и обезбедила тржиште, што је најбитније нама произвођачима".

Државни секретар министарства пољопривреде Жељко Радошевић, тврди да има двадесетак заинтересованих домаћих и страних купаца за Будимку. Решено је питање имовинско правних односа.

"Остало је још неколико отворених питања, два три питања из сектора реституције. Два су већ практично могу да кажем пред самим решењем. Процењена је вредност, урађена је евалуација процене вредности и то нам све даје за право да можемо очекивати у јако кратком временском року јавни оглас, објашњава Жељко Радошевић, државни секретар министарства пољопривреде.

Док будући купац не покрене производњу у Будимци, поједини пољопривредници се окрећу органској производњи.

"Ја се трудим да ово одрадим што је могуће јефтиније, да има прођу. Али, велико је улагање прво у то, а друго велика је цена. Народ иде трчи у супермаркете да купи робу," каже Миро Рајковић, произвођач органских производа из Ивањице.

Једно пожешко удружење има намеру да сачува старе, органске сорте јабука. А да је ово воће укусно - и свеже, и прерађено, посетиоци су се уверили на штанду пожешких жена.

број коментара 0 пошаљи коментар