Добар род јабука у пожешком крају

Минулог викенда општина и туристичка организација Пожеге организовали су први пут Дане јабука. Захлађење је изгледа умањило број посетилаца, али не и произвођача и излагача. Они се надају да ће оживети "Будимка", која би осигурала пласман јабука, а из Министарства пољопривреде стижу охрабрујуће вести.

Јабуке су ове године родиле у пожешком крају, упркос граду и елементарним непогодама које ове сезоне нису заобишле ниједан део општине. Воћњака је све више, али купаца све мање, жале се произвођачи јабука.

„Цена сваке године је нижа. А мислим да ако се не нађе неко ново тржиште, поред Русије, да ће то све ићи наниже," каже Ђорђе Чуповић из Врањана.

„Будимка фали много за цео овај крај. У сваком случају недостаје, али шта да радимо. И данас дањи није решено питање Будимке нити то ко хоће да реши".
наводи Љубиша Илинчић из Милићевог Села, а његов комшија Зоран Ђурић додаје:
„Будимка би, ја се надам, покренула целокупну ту производњу јабуке и дигла на много већи ниво и обезбедила тржиште, што је најбитније нама произвођачима".

Државни секретар министарства пољопривреде Жељко Радошевић, тврди да има двадесетак заинтересованих домаћих и страних купаца за Будимку. Решено је питање имовинско правних односа.

"Остало је још неколико отворених питања, два три питања из сектора реституције. Два су већ практично могу да кажем пред самим решењем. Процењена је вредност, урађена је евалуација процене вредности и то нам све даје за право да можемо очекивати у јако кратком временском року јавни оглас, објашњава Жељко Радошевић, државни секретар министарства пољопривреде.

Док будући купац не покрене производњу у Будимци, поједини пољопривредници се окрећу органској производњи.

"Ја се трудим да ово одрадим што је могуће јефтиније, да има прођу. Али, велико је улагање прво у то, а друго велика је цена. Народ иде трчи у супермаркете да купи робу," каже Миро Рајковић, произвођач органских производа из Ивањице.

Једно пожешко удружење има намеру да сачува старе, органске сорте јабука. А да је ово воће укусно - и свеже, и прерађено, посетиоци су се уверили на штанду пожешких жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво